Стара матеріальна база та законодавчі перепони, які не дають можливості залучати до фінансування бізнес – це ті гострі проблеми, які заважають розвиватися українським профтехучилищам.

Їх обговорили під час зустрічі лідера партії «ЗА МАЙБУТНЄ» із директорами ПТУ в Сумах.

«Реалії такі, що обладнання, на якому практикуються студенти в більшості таких закладів, – дуже застаріле, йому вже по кілька десятків років. Середня зарплата викладачів – 5-6 тисяч гривень. Звісно, молоді спеціалісти не хочуть іти викладати в ПТУ. Хоча вони могли б зацікавлювати учнів вступати на навчання», – зазначив Ігор Палиця.

Відео дня

Бізнес готовий допомагати, вкладати гроші в навчання студентів і оновлення обладнання, але для цього потрібна законодавча підтримка. У  першу чергу, зміни в оподаткуванні, щоб підприємства не платили з цих коштів податок на прибуток. А ще – підприємствам потрібні гарантії: якщо вони готують для себе спеціалістів, то після навчання ці студенти підуть до них працювати, а не поїдуть на заробітки за кордон.

«На жаль, останні 6-7 років у нас політика держави така, що ніхто не зацікавлений у розвиткові вітчизняної професійно-технічної освіти. Ми потрапили під зовнішній вплив, і зараз робиться все, щоб наші діти їхали за кордон, вчилися там, залишалися і ставали рабами», – сказав політик.

Ігор Палиця наголосив: майбутнє – за якісною професійно-технічною освітою. Спеціалісти дуже потрібні на ринку праці.

«Ми маємо найближчим часом спільно вирішити ті проблеми, які заважають розвиткові навчальних закладів.  І наша депутатська група «ЗА МАЙБУТНЄ» вноситиме відповідні зміни в законодавство. Ми змусимо монобільшість прийняти ці зміни й дати поштовх розвиткові освіти. А якщо вона не справиться, то це зробить новий парламент», – підсумував він.