Комітет виборців закликає кандидатів від політичних партій утриматися від дочасної агітації \ фото УНІАН

У Комітеті виборців України (КВУ) закликають потенційних кандидатів на місцевих виборах утриматися від дочасної агітації.

Читайте такожЦВК роз’яснила питання участі організацій політпартій у формуванні виборчих комісій на місцевих виборах

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції сказав аналітик КВУ Денис Рибачок. «За нашою оцінкою, станом на сьогодні, одна з основних проблем – це проблема дочасної агітації. За даними Комітету виборців, дочасну агітацію, фактично, проводять 16 політичних партій», - зазначив він і нагадав, що офіційно виборча кампанія ще не розпочалася.

Відео дня

Рибачок зауважив, що, згідно з Виборчим кодексом, вести агітацію можна з наступного дня після того, коли партію чи кандидата буде зареєстровано.

«До цього часу агітація не дозволена… Ми зараз бачимо ситуацію, коли офіційно кандидатів і партій зареєстровано немає, а агітація від їхнього імені вже ведеться», - сказав він.

За словами аналітика, агітація ведеться у двох основних формах: у формі зовнішньої реклами – білборди та сітілайти, а також у формі реклами у соцмережах.

Рибачок зауважив, що в умовах дочасної агітації «незрозуміло, за які кошти взагалі всі ці матеріали оплачуються і фінансуються».

«Вся агітація, яку ми зараз бачимо, фактично, проходить повз виборче законодавство. А враховуючи вартість, білбордів… Ми бачимо, що просто мільйони гривень зараз проходять повз виборчі фонди. Якщо не десятки мільйонів гривень», - наголосив аналітик.

Він зауважив, що довести юридично, що кандидати наразі щось порушують, «буде надзвичайно складно». Водночас, за його словами, така ситуація порушує принципи, закладені у виборчому законодавстві. Зокрема, це порушення принципу рівності кандидатів, який означає, що всі кандидати повинні мати однаковий проміжок часу, в який вони можуть вести агітацію.

У цьому зв”язку Рибачок заявив: «Комітет виборців закликає кандидатів від політичних партій утриматися від дочасної агітації. І проводити агітацію виключно у встановлені законом строки та відповідно до Виборчого кодексу».

Своєю чергою, голова КВУ Олексій Кошель додав, що вони спостерігають «окремі факти, які можна характеризувати як підготовку до використання адміністративного ресурсу на виборах або ж використання адміністративного ресурсу на виборах».

Також, говорячи про характер та хід «виборчої кампанії», він зауважив: «Кампанія ведеться надзвичайно активно в різних регіонах. Однак до офіційного старту кампанії і до часу, коли окремі політики будуть зареєстровані як кандидати на різні посади, ми не можемо говорити про порушення чинного законодавства. Але де-факто, зараз ми маємо всю картину».

Так, за його словами, вже зараз «ряд кандидатів і політичних сил проводять активну виборчу кампанію».

«На нашу думку, за оцінкою наших представників, регіональних відділень, головними технологіями, які на виборах можуть використовувати потенційні кандидати та політичні сили, - це старі перевірені технології. Це технологія так званих «добрих справ», це технологія підкупу і це технології дочасної агітації», - сказав Кошель.

Він закликав кандидатів не використовувати технологію «політконцертів», особливо з огляду на пандемію коронавірусу.

«Зараз нам залишається, у передвиборчий період, лише звертатися до потенційних кандидатів і до політичних партій – відмовитися від частини технологій, які можуть бути потенційно небезпечними. Тобто, відмовитися від політичних концертів, відмовитися від технології «від дверей до дверей» і ретельно дивитися на кандидатури, які висувають до виборчих комісій, з тим щоб відмовитися від висування кандидатур виборців старшого віку», - зазначив голова КВУ.

Крім того, додав він, в організації занепокоєні інформацією щодо можливого активного використання технології «виборчого туризму», що вони пов’язують зі змінами до законодавства щодо зміни виборцем свого місця для голосування.