В Україні станом на 1 січня 2020 року було зареєстровано 349 політичних партій \ фото УНІАН

Майже половина зареєстрованих в Україні політичних партій проігнорували участь у місцевих виборах.

Читайте такожПускатимуть з температурою: у ЦВК пояснили, як пройдуть вибори в умовах карантинуПро це у Facebook повідомляє Комітет виборців України (КВУ). Як свідчать дані, оприлюднені на веб-сайті Центральної виборчої комісії, всього про участь у виборах заявили 194 політичні партії.

При цьому зазначається, що всього в Україні станом на 1 січня 2020 року було зареєстровано 349 політичних партій. Таким чином майже половина партій проігнорували вибори.

Відео дня

«Кількість партій, які заявили про участь в місцевих виборах є значно нижчою, ніж кількість офіційно зареєстрованих партій. Основна причина цього – фіктивність значної кількості політичних партій, які існують лише на папері, однак участі у виборчих процесах фактично не беруть. Це стосується як загальнонаціонального рівня, так і рівня місцевих рад», - зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

Він додав, що також «потрібно враховувати той факт, що не всі з тих партій, які заявили про участь в місцевих виборах, реально активно висуватимуть кандидатів. Традиційно частина політичних партій беруть участь у виборах лише для того, щоб отримати місця у виборчих комісіях і пізніше «перепродати» їх на користь більш відомих політичних сил».

У КВУ зауважили, що про участь в попередніх місцевих виборах 2015 року. заявляли 140 партій, що майже на півсотні менше, ніж на виборах 2020 року.

"Особливістю місцевих виборів 2020 року є участь у виборах значної кількості так званих регіональних політичних партій. Тобто, політичних сил, які висувають кандидатів лише в межах окремих областей, районів чи навіть міст. Зокрема, про участь у виборах заявили такі партії як «Рівне разом», «Херсонці», «Блок Кернеса – успішний Харків», «Партія чернівчан», «Березанська громада», «Біла Церква разом», ВО «Черкащани», «Партія вінничан», «Патріоти Волині», «Рідне Закарпаття», «Миколаївці», «Команда Дніпра» та інші", - зазначили у КВУ.

Місцеві вибори в Україні