Брюссель. 17 вересня. УНІАН. ЄС надав підтримку в 15 млрд. євро Нігерії на транс-Сахарський газопровід.

Про це повідомляє сьогодні британська газета “The Financial Times”.

За даними газети, рішення про підтримку Нігерії стало відповіддю на наміри російського “Газпрому” отримати доступ до нігерійських запасів газу, як частини стратегії посилення свого впливу на постачання газу до Європи.

Відео дня

Раніше у вересні, повідомляє видання, “Газпром” також пообіцяв підтримку у будівництві газопроводу довжиною в 4300 км., підписавши в Москві Меморандум про взаєморозуміння з державною Нігерійською національною нафтовою корпорацією про співпрацю в розробці газових родовищ, видобутку газу та транспортуванні.

“The Financial Times” повідомляє, що комісар ЄС з питань енергетики Андріс ПІБАЛГС, якій відвідав минулого тижня Нігерію, визнав, що європейські уряди не поспішали з підтримкою транс-Сахарського газопроводу в минулому, однак висловив переконання, що після грузинського конфлікту ситуація зміниться.

“В ЄС, зокрема, після Грузії, також великий попит від країн-членів на диверсифікацію, реальну диверсифікацію постачання”, - заявив А.ПІБАЛГС кореспонденту видання після зустрічей з властями Нігерії в Абуджі.

“Уряди ЄС однозначно стурбовані занадто сильною залежністю від Росії”, - додав комісар.

Комісар також зазначив, що ЄС готовий допомогти у здійсненні техніко-економічного обґрунтування, на що може виділити кошти Європейський інвестиційний банк.

А.ПІБАЛГС також розвіяв чутки про те, що “Газпром” може отримати домінуючу позицію в Нігерії, оскільки, за його словами, більшість газових запасів країни вже перебувають під контролем спільних підприємств західних компаній та Нігерійської національної нафтової корпорації.

Транс-Сахарський газопровід може постачати 20 млрд. кубічних метрів газу на рік в Європу з 2016 року.

На сьогодні ЄС щорічно споживає близько 300 млрд. кубометрів газу на рік. Ця цифра до 2030 року, за оцінками експертів, може подвоїтися.

Як повідомляв УНІАН, Європейська Рада (самміт голів держав та урядів країн-членів ЄС – УНІАН) на своєму засіданні 1 вересня цього року, в ході якого розглядала ситуацію в Грузії, ухвалила висновки, в яких дійшла висновку про необхідність посилення диверсифікації постачання енергоресурсів до ЄС.