Брюссель. 28 жовтня. УНІАН. Прем’єр Польщі Дональд ТУСК обвинувачує братів Лєха та Ярослава КАЧИНСЬКИХ (Президента Польщі та лідера партії “Право та справедливість відповідно – УНІАН) у блокуванні наміру приєднатися до зони євро до 2012 року.

Про це повідомляє сьогодні AFP.

“Партія “Право та Справедливість” та її лідер Я.КАЧИНСЬКИЙ не зацікавлені в підтримці уряду сьогодні в намірі приєднатися до євро зони наприкінці 2011 року”, - сказав Д.ТУСК репортерам після зустрічі з Президентом країни.

Відео дня

Сьогодні уряд Д.ТУСКА має схвалити “дорожню карту” щодо приєднання Польщі до європейської спільної валюти до 2012 року, а також має представити цей план Л.КАЧИНСЬКОМУ.

У свою чергу лідер партії “Право та Справедливість” Ярослав КАЧИНСЬКИЙ заявив про те, що його партія пропонує вирішити це питання на референдумі.

Раніше, у вересні, Президент Л.КАЧИНСЬКИЙ заявив, що ідея ряду про приєднання до зони євро є “незрілою” та “нереалістичною”.

При цьому, брати КАЧИНСЬКІ вважають, що приєднання до зони євро може призвести до збідніння польського суспільства, а саме тому має вирішуватися на референдумі.

Як повідомляв УНІАН, готівковий євро був введений в обіг в ряді країн ЄС з 1 січня 2002 року. Зараз до зони євро належать 15 країн, а з 1 січня 2009 року планується приєднання до зони євро Словаччини. Для приєднання до зони євро країна має виконати ряд вимог щодо фінансової стабільності, дефіциту бюджету та управління державними фінансами.