Київ. 21 вересня. УНІАН. Президент Парламентської Асамблеїі Ради Європи Мевлют ЧАВУШОГЛУ вважає неприйнятною політику Франції стосовно висилки ромів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав сьогодні на прес-конференції у Києві.

“Політика Франції щодо меншини ромів є неприйнятною. Рада Європи і ПАРЄ відреагують дуже швидко”,- сказав він.

Відео дня

М.ЧАВУШОГЛУ нагадав, що зробив з цього приводу “відповідальну заяву” і відповідні заяви зробили Генеральний секретар РЄ та голова Комісії з прав людини. “Ми підкреслили, що дії подібного роду тільки створюють напруження та допомагають піднімати голову екстремізму і расизму”, - додав він.

Президент ПАРЄ також нагадав, що під час червневої сесії ПАРЄ було обговорено звіт щодо ситуації з меншиною ромів у Європі і видано рекомендації, щоб держави-члени Європейського Союзу розробили спеціальне законодавство і надали соціальні, економічні і навіть політичні права цим людям.

“Те, що робить Франція одразу після прийняття цієї резолюції, це неприйнятно”, - сказав М.ЧАВУШОГЛУ.

“Ми вже домовились з Комітетом іноземних справ та Бюро у Римі провести спеціальне обговорення з цього приводу, яке відбудеться 7 жовтня під час сесії ПАРЄ”, - додав він.

Як повідомляв УНІАН, Європейська комісія планує почати процедуру про порушення законодавства ЄС відносно дій Франції з висилки ромів у серпні цього року. Про це заявила віце-президент Єврокомісії, відповідальна за питання юстиції, фундаментальних прав і громадянства, Вівіан РЕДІНГ.

“Особисто я переконана, що Комісія не має іншого вибору, як почати процедуру про порушення законодавства ЄС проти Франції: за дискримінаційне вживання Директиви ЄС про вільний рух і за недостатнє виконання процедурних і реальних гарантій в рамках Директиви про вільний рух”, - сказала комісар.

При цьому вона висловила переконання в тому, що жодна країна-член ЄС не може мати будь-яких преференцій, коли мова заходить про фундаментальні права людини.

Вона зазначила, що запропонувала Єврокомісії використати можливість швидкого запуску процедури про порушення законодавства ЄС і висловила сподівання, що Комісія зможе прийняти відповідне рішення впродовж двох тижнів.

У серпні Франція вислала до Румунії і Болгарії близько 1000 ромів, які нелегально проживали на території Франції. Ці дії французького уряду викликали протести правозахисників як у самій Франції, так і в інших країнах Європи.

Раніше, 9 вересня, Європарламент ухвалив резолюцію, в якій висловив глибоку стурбованість діями влади Франції, а також ряду інших країн-членів ЄС щодо висилки ромів.