Київ. 30 червня. УНІАН. Голова Комітету міністрів Ради Європи, міністр закордонних справ України Костянтин ГРИЩЕНКО та міністр закордонних справ Литви Аудронюс АЖУБАЛІС обговорили практичні питання співпраці двох країн у сфері євроінтеграції, розвиток двосторонніх політичних та економічних відносин, українсько-литовську взаємодію в енергетичній і транспортній сферах, співпрацю у міжнародних організаціях.

Як повідомили УНІАН у Департамента інформаційної політики Міністерства закордонних справ України, сьогодні у Вільнюсі відбулося Друге засідання Ради МЗС України та МЗС Литовської Республіки.

У ході засідання міністри закордонних справ України та Литви позитивно оцінили співробітництво двох країн з питань європейської інтеграції України, підтвердили налаштованість поглиблювати взаємодію з питань реалізації заходів, спрямованих на прискорення процесу інтеграції України в ЄС, зокрема активізації переговорного процесу з укладання Угоди про асоціацію, створення зони вільної торгівлі та спрощення візового режиму між Україною і ЄС.

Відео дня

Обговорюючи питання торговельно-економічних відносин, сторони відзначили необхідність спільних зусиль і заходів для спрощення умов для торгівлі та інвестицій, мінімізації негативних наслідків глобальної фінансової та економічної криз. Співробітництво в енергетичній та транспортній сферах, в першу чергу забезпечення ефективного функціонування потягу комбінованих перевезень “Вікінг”, визначено пріоритетними напрямками двосторонньої економічної взаємодії.

Міністри відзначили необхідність активізації взаємодії та співробітництва у таких міжнародних організаціях як ОБСЄ та Рада Європи.

Під час засідання було погоджено зміцнення конструктивного партнерства з НАТО. Сторони домовилися продовжити практичну взаємодію в рамках миротворчих операцій під егідою НАТО, зокрема в Афганістані.

За результатами засідання підписано Спільну заяву міністрів закордонних справ України та Литовської Республіки з питань міжнародного і регіонального співробітництва.