У Києві кілька сотень людей прийшли до будівлі суду, щоб підтримати Супрун / фото twitter.com/vital_ovchar

Кілька сотень людей прийшли до будівлі Окружного адміністративного суду міста Києва, який розгляне апеляцію на рішення про відсторонення Уляни Супрун від виконання обов’язків міністра охорони здоров’я.

Читайте такожСуд пояснив заборони для Супрун

Відео дня

Як передає кореспондент УНІАН, за словами одного з організаторів акції, голови пацієнтської організації «100 % життя» Дмитра Шерембея, прийти підтримати Супрун збирались тисячі людей, але організатори закликали їх лишатись вдома.

«Два з половиною роки тому МОЗ було по суті моргом, в якому ми боролись за своє життя. Зараз ми спостерігаємо систему відкритих даних про ліки та про діяльність міністерства, і це все дало нам надію, що система починає змінюватись. Але наразі адмінсуд одним своїм рішенням цю надію в людей краде. Я розумію, що цей суд може вкрасти надію й у інших міністерств, наприклад, завтра він заборонить виконувати обов'язки міністру оборони, міністру фінансів та інше… Сьогодні країною керує не президент, а один суддя адміністративного суду. Це все ставить під загрозу велику кількість людей», - зазначив він.

Учасники акції зустрічали Супрун оплесками та закликами «Уляна, ми з вами!», «Український народ вас підтримує», а народного депутата від Радикальної партії Ігоря Мосійчука - «Ганьба!».

За правопорядком навколо будівлі суду стежать кілька десятків правоохоронців.

Як повідомляв УНІАН, 5 лютого Окружний адмінсуд Києва частково задовольнив позов народного депутата від Радикальної партії Мосійчука та заборонив Супрун здійснювати повноваження виконуючого обов'язків міністра охорони здоров'я. Водночас суд не заборонив їй здійснювати повноваження, які були делеговані як заступнику міністра.

5 лютого міністр Кабінету міністрів Олександр Саєнко від імені уряду подав клопотання про скасування заходів забезпечення позову у справі щодо виконання обов'язків міністра охорони здоров’я. Окружний адмінсуд м.Києва мав розглянути це клопотання 11 лютого.

7 лютого Супрун уточнила, що суд заборонив їй серед іншого уповноважувати заступників глави МОЗ на підписання життєво важливих наказів щодо розмитнення та розподіл ліків або ж направлення людей на лікування за кордон.

8 лютого Окружний адмінсуд Києва на своїй офіційній інтернет-сторінці роз'яснив, що заборона Супрун на реалізацію повноважень в.о. міністра поширюється на визначення політичних пріоритетів та стратегічних напрямів роботи міністерства, а також на участь у прийнятті рішень на засіданнях уряду.

Супрун виконує обов'язки міністра охорони здоров'я з 1 серпня 2016 року.