Супрун заявила, що суд заборонив їй уповноважувати заступників підписувати життєво важливі накази про розмитнення та розподіл ліків / фото УНІАН

Окружний адміністративний суд міста Києва, який відсторонив від виконання обов’язків міністра охорони здоров'я Ульяну Супрун, заборонив їй, серед іншого уповноважувати заступників глави МОЗ на підписання життєво важливих наказів щодо розмитнення та розподіл ліків або ж направлення людей на лікування за кордон.

Про це Супрун з посиланням на роз’яснення юристів написала у Facebook.

Вона зазначила, що зараз дуже багато уваги, зокрема з боку деяких народних депутатів, привернуло питання, чи можуть заступники міністра підписувати важливі накази для роботи Міністерства.

Відео дня

«Щоб остаточно прояснити ситуацію, публікую роз’яснення юристів щодо порядку виконання обов’язків в. о. міністра охорони здоров’я України. Отже, суд заборонив мені як першому заступнику міністра охорони здоров’я України «вчиняти будь-які дії, спрямовані на реалізацію повноважень міністра» включно з уповноваженням заступників підписувати документи замість мене», - поінформувала вона.

За її словами, не можуть бути виконаними повноваження (серед інших): погоджувати та подавати на розгляд Кабінету міністрів України розроблені центральними органами виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується міністром, проекти законів, актів президента України та Кабінету міністрів; видавати обов'язкові до виконання центральними органами виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується міністром, накази та доручення з питань, що належать до сфери діяльності таких органів; представляти МОЗ у публічно-правових відносинах з іншими органами, підприємствами, установами та організаціями в Україні та за її межами;

Читайте такожКабмін звернувся до суду щодо усунення Супрун: справу розглянуть в понеділок (відео)

ухвалювати рішення щодо розподілу бюджетних коштів, головним розпорядником яких є МОЗ;

давати обов'язкові для виконання державними службовцями та працівниками апарату МОЗ доручення; підписувати накази МОЗ та інші нормативно-правові акти розроблені МОЗ України, у тому числі погоджувати акти інших центральних органів виконавчої влади. «Це, зокрема, підписання життєво важливих наказів щодо розмитнення та розподіл ліків або ж направлення людей на лікування за кордоном», - наголосила Супрун.

Тому, за її словами, на сьогодні увага та робота уряду і команди Супрун сконцентрована на тому, щоб якомога швидше виправити ситуацію та не ставити під загрозу життя пацієнтів.

Як повідомляв УНІАН, 5 лютого Окружний адмінсуд Києва частково задовольнив позов народного депутата від Радикальної партії Мосійчука та заборонив Супрун здійснювати повноваження виконуючого обов'язків міністра охорони здоров'я. Водночас суд не заборонив їй здійснювати повноваження, які були делеговані як заступнику міністра.

5 лютого міністр Кабінету міністрів Олександр Саєнко від імені уряду подав клопотання про скасування заходів забезпечення позову у справі щодо виконання обов'язків міністра охорони здоров’я. Суд розгляне це клопотання 11 лютого.

Супрун виконує обов'язки міністра охорони здоров'я з 1 серпня 2016 року.