Супрун та її заступники не будуть брати участі в судовому засіданні  / фото УНІАН

Виконувачка обов’язки міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун заявила, що вона разом зі своїми заступниками не будуть брати участі в судовому засіданні щодо розгляду справи за позовом народного депутата від Радикальної партії Ігоря Мосійчука по суті, що призначений на сьогодні окружному адмінсуді Києва.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Супрун заявила журналістам перед початком судового засідання.

За її словами, в Україні триває трансформація охорони здоров’я.

Відео дня

«Ми лікарі і найголовніше для нас – це допомагати нашим пацієнтам. Все, що ми зробили за останні три роки, є саме це: підтримка пацієнтів і розвиток медицини в Україні», - наголосила Супрун.

Вона вкотре нагадала, що понад 25 млн українців вже обрали своїх сімейних лікарів, 7 млн українців скористалися програмою «Доступні ліки».

«Нам вдалося провести прозорі й ефективні державні закупівлі ліків та вакцин, заощаджується до 40% від тих цін. Які були до нас. Ці заощаджені кошти ми перенаправили на закупівлю додаткових ліків та вакцин, і це далеко не все. Також змінюється медична освіта, система фінансування охорони здоров’я. Життя і здоров’я людини є ключовою цінністю цієї системи. На всі ці зміни довго чекали українців і попереду в нас ще багато роботи. Хочемо, щоб ще 50 аналізів були безкоштовними для пацієнтів України – це лише один з викликів, які ми маємо на цей рік», - сказала в.о. міністра.

Супрун вважає, що зараз її команду хочуть відволікти від реформ іншими справами.

«Ми не дозволимо це зробити, бо для нас найважливіша цінність є здоров’я, лікування та допомога громадянам України», - знову запевнила вона.

Супрун висловила вдячність президенту, прем’єр-міністру, голові Верховної Ради України, усьому уряду за виявлену їй підтримку.

«Вчора розблокували роботу нашого міністерства. Я вчора вже почала підписувати накази, щоб направляти пацієнтів на лікування за кордон, щоб розвозити ліки по наших областях, щоб пацієнти отримували ліки, які були на наших складах, і ми не могли їх розвозити, бо чекали мій підпис на накази. Багато з цих ліків мають короткий термін придатності. Найкоротший – 21 день і 7 днів вони були на складах, і ми не могли розвозити», - нагадала в.о. міністра.

За словами Супрун, сьогодні на її підпис чекають десятки документів.

Читайте такожСправа Супрун: суддя заявив про самовідвід

«Тому зараз ми з заступниками повертаємося в МОЗ і будемо далі працювати. Залишаємо наших представників, мого адвоката, представників Міністерства юстиції, щоб вони тут брали участь у справі, а ми повертаємося в міністерство, щоб продовжувати разом з нашою командою трансформацію охорони здоров’я України», - підкреслила вона.

В.о. міністра охорони здоров’я заявила, що не дозволить зупинити зміни, «час яких давно настав».

Як повідомляв УНІАН, 5 лютого Окружний адмінсуд Києва частково задовольнив позов народного депутата від Радикальної партії Ігоря Мосійчука та заборонив Супрун здійснювати повноваження виконуючого обов'язків міністра. Водночас суд не заборонив їй здійснювати повноваження, які були делеговані як заступнику міністра.

5 лютого міністр Кабінету міністрів Олександр Саєнко від імені уряду подав клопотання про скасування заходів забезпечення позову у справі щодо Супрун.

7 лютого Супрун уточнила, що суд заборонив їй, серед іншого, уповноважувати заступників глави МОЗ на підписання життєво важливих наказів щодо розмитнення та розподіл ліків або ж направлення людей на лікування за кордон.

11 лютого суд розпочав розгляд клопотання Міністерства юстиції про скасування заходів забезпечення позову у справі щодо виконання Супрун обов'язків міністра охорони здоров’я.

13 лютого Кабмін частково розблокував роботу МОЗ, паралізовану через судову заборону Супрун виконувати обов’язки міністра. Як повідомляється на сайті МОЗ, щоб забезпечити безперервність роботи міністерства, Кабінет міністрів прийняв розпорядження, яке дозволяє Супрун виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я України, крім виключних повноважень міністра як члена уряду.

14 лютого Окружний адмінсуд Києва скасував рішення про відсторонення Супрун.

Супрун заявила, що зранку 14 лютого знову почала виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я. Вона є в.о. глави МОЗ з 1 серпня 2016 року.