Ситуація з донорською кров'ю навіть у Києві катастрофічна: донорів доводиться вмовляти знайти кілька хвилин для здачі крові, й часто-густо банки крові навіть у столичних лікарнях напівпорожні. 

Читайте такожМОЗ розпочало закупівлі для створення Єдиної державної інформсистеми трансплантації

Лікарі кажуть, що попри величезну базу з тисячі осіб пошуки крові здебільшого лягають на плечі родичів пацієнтів. Здавати кров регулярно приходять у середньому десять людей на день, йдеться в сюжеті ТСН.

Вартість відбору, обробки та зберігання однієї порції тромбоконцентрату державі обходиться у десять тисяч гривень. Найдорожче у процесі – одноразова система для сепаратора та знезараження. Термін зберігання кожної дорогоцінної дози всього п’ять днів. Зробити запаси  неможливо.

Лікар-онколог Олександр каже – сам був донором для власних пацієнтів. Він обурюється, що в Україні культури донорства немає.

"Якщо запитатися в батьків, а ви були активним донором до того, як сталася проблема з вашою дитиною? 98 відсотків скажуть, шо ні", – констатує лікар. 

Раніше Верховна Рада України ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині» (реєстраційний номер 9461-д).