Рада ухвалила закон, яким розблоковано застосування трансплантації як методу лікування в Україні / Frances Roberts/Alamy

Верховна Рада України ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині» (реєстраційний номер 9461-д).

Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосував 231 народний депутат України.

Даним законом внесено зміни до Цивільного кодексу України, відповідно до яких особа віком до 18 років може бути живим донором гемопоетичних стовбурових клітин. Це може бути за умов: відсутній повнолітній дієздатний сумісний донор за результатами медичних показань; реципієнт є повнорідним братом або повнорідною сестрою донора; трансплантація здійснюється для збереження життя реципієнта.

Відео дня

Також розширено перелік осіб, які є близькими родичами, його доповнено двоюрідними братами і сестрами, дядьком, тіткою, племінниками, що дозволить розширити коло осіб для родинного донорства.

Читайте такожДень пацієнта «Трансплантація кісткового мозку в Україні та за кордоном»

Також передбачено, що сімейний лікар може отримувати згоди на посмертне донорство та матиме право вносити таку інформацію до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації.

Дозволяється лише міжнародний обмін анатомічними матеріалами, а щодо гемопоетичних стовбурових клітин - дозволяється купівля – продаж.

Законом визначено, що до початку роботи Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ) та формування реєстру реципієнтів, але не пізніше 1 січня 2020 року, положення цього закону щодо використання вказаної системи для організації надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації не застосовуються. Натомість організація трансплантації здійснюється на основі інформації, що міститься на паперових носіях. Також зазначається, що до початку роботи ЄДІСТ та протягом наступних трьох місяців з дня початку її роботи рішення про можливість або неможливість застосування трансплантації реципієнту анатомічного матеріалу від донора–трупа приймається консиліумом лікарів закладу охорони здоров’я, до листа (списку) очікування якого включено реципієнта, в порядку черговості згідно такого листа (списку) очікування. При цьому до визначення кваліфікаційних характеристик трансплант-координаторів в закладах охорони здоров’я можливо призначення відповідним наказом осіб, які виконуватимуть такі функції.

В Прикінцевих положеннях зазначено, що цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.