Д кінця 2019 року також електронні лікарняні повністю замінять паперові \ УНІАН

З 1 квітня ліки за програмою «Доступні ліки» можна буде отримати лише за електронним рецептом.

Читайте такожУ МОЗ розповіли, як медичний канабіс допомагає при серйозних захворюваннях очей

Про це радіо Свобода повідомила виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. «Із 1 квітня рецепти будуть електронні, коли йдете до свого сімейного лікаря і вони виписують рецепт на доступні ліки на державну програму, де оплачуються ліки для людей, хворих на судинно-серцеві захворювання, цукровий діабет другого типу і на бронхіальну астму. Пацієнт уже не буде мати папірці, а це буде йти через електронну систему», – каже Супрун.

Відео дня

А до кінця 2019 року також електронні лікарняні повністю замінять паперові. За словами Супрун, це дозволить зупинити велику кількість корупційних схем у цій сфері.

«Ми не будемо бачити в метро у Києві оголошення, що можна купити лікарняний за 200 грн. Лікарняні будемо отримувати від своїх сімейних лікарів. Лікар буде відповідати за його чи її електронний підпис на цьому лікарняному. Як прийдуть в лікарню або додому, а цієї людини немає на місці, то відповідатиме не лише ця людина, а й лікар, який видав. І коли буде професійне ліцензування лікарів, буде спосіб, щоб покарати також і лікаря, можна навіть відібрати ліцензію», – розповіла виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я.

Крім того, додала Супрун, уже зараз у тестовому режимі запрацювала електронна медична картка. Замість того, щоб записувати інформацію про візити пацієнтів на папері, лікарі заноситимуть її в систему eHealth.

Працювати з електронною медкартою розпочнуть сімейні лікарі, терапевти і педіатри тих закладів, які підключені до електронної системи охорони здоров’я і мають контракт із Національною службою здоров’я України, повідомляють у МОЗ.

На запитання, чи забезпечить електронна система таємницю персональних даних пацієнта, Уляна Супрун відповіла: «Система eHealth має всі ті охоронні і безпекові програми, щоб ніхто не міг зайти у цю систему. Ці дані не належать державі і не належать Національній службі здоров’я, а належать пацієнту. І лише пацієнт може надати доступ до своїх персональних даних і до своєї медичної картки».