Якщо декларації немає - питання залишається на розсуд лікаря / фото УНІАН

Із початком квітня в Україні мають набрати чинності нові правила медичного обслуговування.

Згідно з обіцянками профільного міністерства, пацієнтів без підписаної декларації з сімейним лікарем не допускатимуть до прийому в поліклініках, йдеться в сюжеті ТСН.

Чи запрацювала нова система і що тепер робити пацієнтам без договорів, журналісти вирішили перевірити на собі та вирушили на експеримент.

"Про необхідність визначитися та укласти договір із педіатром чи терапевтом нагадують уже при вході в реєстратурі. Якщо документів немає - питання залишається на розсуд лікаря. Відтак потрапляємо в чергу, котру вже оминають ті, хто має підписаний договір і зареєструвався онлайн на визначений час - таких інші мають пропускати", - йдеться в сюжеті.

Читайте такожЕксперт пояснила, що буде в разі непідписання до 1 квітня декларації із лікарем

Добратися до лікарі пощастило тільки через три години, однак медика цікавить не хвороба пацієнта, а документи - він наполягає на декларації. Огляд таки зробили, але нагадали, що пацієнт не виконав умов прийому і має підписати необхідні документи. В інших поліклініках потрапити до терапевтів узагалі вже нереально, бо весь їх день розписаний поміж пацієнтів із деклараціями і на інших хворих часу просто не залишається.

Нічого кримінального такою поведінкою лікарі не роблять, бо в законі про державні фінансові гарантії медичного обслуговування чітко визначено: медична допомога надається лише через декларацію. Відмовити в обслуговуванні без цього договору не можуть лише в критичному випадку.

"Наш експеримент засвідчив: до лікаря без декларації в столиці потрапити ще можна, однак вимагати її підписання від пацієнта будуть до останнього", - йдеться в сюжеті.

Як повідомлялося, в Україні з 1 квітня також запрацював електронний рецепт. У рамках урядової програми "Доступні ліки" ним можуть користуватися пацієнти, які мають серцево-судинні захворювання, діабет другого типу чи бронхіальну астму. Для цього варто мати декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром, адже отримати електронний рецепт можна тільки у нього.