Експерт вказала на небезпеки пляжного відпочинку / фото УНІАН

У Києві під час відпочинку на пляжах можна заразитися грибком або кишковою інфекцією.

Читайте такожВідпустка під загрозою: в Одесі туристам радять утриматися від купання в Чорному морі

Про це попередила міколог та бактеріолог Оксана Вольська. Вона також перерахувала заходи профілактики, які допоможуть знизити ризики зараження, передає «Обозреватель».

Відео дня

Вольська звернула увагу, що пісок і ґрунт на пляжі є природним місцем існування багатьох видів грибків.

"Якщо у вас свіжий педикюр, травмовані нігтьові пластини, порушена цілісність шкірних покривів на ногах – ви можете щонайменше якийсь мікоз. Наприклад, онікомікоз (ураження нігтьових пластин) або мікоз стопи", – застерегла фахівець.

Для профілактики вона порадила мити ноги і капці після пляжу господарським милом.

"Без істерики. Прийшов додому. Помив тапочки, ноги. Висушив. Особливо підозрілі можуть зробити ванночки з морською сіллю, капнути туди кілька крапель йоду. Йод вбиває гриби", – розповіла бактеріолог.

Також Вольська нагадала, що в багатьох водоймах Києва була виявлена лактозонегативна кишкова паличка.

"Це вид умовно патогенної кишкової палички, яка може викликати дуже серйозні кишкові отруєння. Інтоксикація, блювота, пронос, підвищення температури і всі інші "принади" класичного отруєння", – пояснила вона.

А оскільки влітку отруєння легко отримати через фастфуд, експерт закликала не купувати їжу у пляжних продавців і в пересувних вагончиках.

"Якщо починається голодна непритомність, на пляжі можна з'їсти булочку, – порекомендувала Вольська. – Бажано без начинки. Або ця начинка може бути якоюсь фруктовою. Але теж не факт, що вона не забродила".

"Будь-які м'ясні, білкові начинки – відмовити. Сир – відмовити. Кукурудза – теж незрозуміло, де і в якому мішку вона лежала. Варили її, може бути, поруч з туалетом. У якій воді, якими руками – теж складно припустити", – констатувала вона.