Порушення функцій щитовидки також може з'являтися постійної слабкості й сонливості / Скріншот

Зниження здатності концентруватися може бути одним із симптомів порушення функції щитовидної залози. Пройти обстеження в ендокринолога варто також при погіршенні пам'яті, надмірній дратівливості й випаданні волосся.

Про це в інтерв'ю "Обозревателю" розповів відомий гінеколог-ендокринолог Наталія Сіліна.

"Найбільш поширеними симптомами, які вказують на можливі проблеми зі щитовидкою, є: погіршення пам'яті та здатності зосереджуватися, слабкість, дратівливість, постійна сонливість. Тобто - порушення інтелектуальних функцій та емоційного стану. Читаєш книгу – і тобі важко зосередитися на тому, що ти читаєш, ти постійно згадуєш, що треба зробити то одне, то інше... Це – один з ранніх симптомів. Щойно ви помітили, що важко сконцентруватися – перевірте гормони щитовидної залози. І не тільки ТТГ і Т4 вільний, які у нас призначають, а і Т3 вільний", - зазначила Сіліна.

Відео дня

Читайте такожСупрун дала поради, як зберегти щитоподібну залозу здоровою

Вона також наголосила, що подібні симптоми проявляються й у маленьких дітей - зокрема, в тому, що дитина, яка раніше могла спокійно грати, починає хапатися то за одне, то за інше, нічого не доводячи до кінця.

Сіліна розповіла, що через порушення функцій щитовидної залози також може погіршитися стан волосся та шкіри.

"Ви відчуваєте втому, але не можете заснути. Або дуже поверхневий сон. Це теж красномовний симптом. Так само як і коли ви прокидаєтеся вранці - й начебто і спали 8 годин, і сон нормальний начебто, і попередній день не був таким вже важким, але ви відчуваєте якусь слабкість. Це - сигнал, що час перевірити роботу щитовидки", - зазначила експерт.

"Із зовнішніх ознак вас повинно насторожити, коли волосся стає тоншим і починає випадати. Коли шкіра стає сухішою, особливо на ліктях або п'ятах. Ми звикли списувати це на те, що прийшла осінь чи зима. Але це не так. Це – одна з ранніх ознак зниження функції щитовидної залози", - наголосила Сіліна.

Раніше Супрун пояснила, як підтримувати гормональний фон без ліків.