У МОЗ розповіли про профілактику захворювання / фото УНІАН

Коронавірус з Китаю наразі Україні не загрожує.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив заступник міністра охорони здоров'я Дмитро Коваль.

Він зазначив, що медперсонал проінструктований, а лікарні готові приймати пацієнтів у випадку виявлення хворих, що заразилися саме коронавірусом китайського походження, лабораторні центри готові до збільшення обсягу досліджень, проте на сьогодні в Україні таких не виявлено.

Відео дня

"Причин боятися інфікування цим вірусом на цю хвилину немає. ВООЗ продовжує не надавати рекомендації щодо посилення епідрежиму", - заявив він.

Заступник міністра також додав, що профілактичні заходи для громадян для уникнення інфікування цим вірусом такі ж, як і для інших штамів грипу: часто мити руки, уникати скупчень людей, носити марлеві пов'язки, перебуваючи у місцях загального користування.

Однак прийнято рішення посилити профілактичні заходи щодо подорожніх, які повернулися з Китаю, починаючи від 1 січня.

"Відбувається інформування пасажирів, які перебувають ще на борту літака. Вони заповнюють опитувальник та отримують інформацію. А від завтра у нас буде посилена робота щодо таких пасажирів. Це буде персональна комунікація телефоном з цими людьми з боку фахівців. Глибина такого дослідження і опитування триватиме щонайменше два тижні, виходячи з того, що інкубаційний період коронавірусу - близько 10 днів", - сказав він.

Коваль додав, що від 1 січня прямими авіарейсами з Китаю в Україну прибули 3946 людей.

Читайте такожУ МОЗ заявили про посилення заходів безпеки для захисту українців від коронавірусу з Китаю

Окрім того він, коментуючи скасування однією із авіакомпаній рейсів до Китаю, зазначив, що держава не надавала жодних розпоряджень чи рекомендацій з цього приводу, і тому таке рішення - це виключно ініціатива перевізника, яка до епідситуації в державі не має жодного відношення, і що потреби в обмеженні авіасполучення з КНР наразі немає.

Так само він заявив і щодо рішення авіакомпанії МАУ про здійснення чартерних рейсів для повернення українських туристів з Китаю. "Україна не скасовує рейси і не рекомендує це робити, як це робиться іншими країнами. Окремих заходів з обстеження щодо туристів, які повернуться з Китаю, вживати не потрібно, оскільки інкубаційний період триває 10 днів. Їм при прибутті виміряють температуру, і тим, у кого вона буде підвищена, їх буде взято на контроль, вони будуть госпіталізовані, оскільки вони можуть потрапити на карантин. Щодо карантину - ми поставимо це питання на обговорення РНБО, але з медичної точки зору цього робити не потрібно", - сказав Коваль.

Як повідомляв УНІАН, про спалах пневмонії невстановленого походження в місті Ухань влада Китаю заявила наприкінці грудня 2019 року. Встановлено, що збудником захворювання став новий тип коронавірусу – 2019-nCoV. Вірус передається від людини до людини. Інкубаційний період коронавірусу триває від 2 до 12 діб. Випадки виявлення коронавірусу вже зафіксовано в багатьох країнах світу.