Супрун розповіла про фейковий захист від коронавірусу / facebook.com/ulanasuprun

Колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун розповіла, чи можна розкривати посилки з Китаю та чи передаються інфекції через привезені фрукти.

Жодного апокаліпсису від уханського вірусу не передбачається, пояснила вона на своїй сторінці у Facebook.

Екс-в.о. глави Міністерства охорони здоров'я дала відповіді на поширені запитання про коронавірус із Китаю.

Читайте також"Причин боятися немає": у МОЗ запевнили, що китайський коронавірус Україні наразі не загрожує та нагадали про профілактику

Так вона наголосила, що коронавірусом неможливо заразитися:

▪ від поштових посилок (навіть з Китаю)

▪ від екзотичних фруктів (навіть з Китаю)

"Під час спалаху коронавірусної інфекції SARS у 2002-2003 роках досліджували стійкість вірусів в умовах довкілля. Він витримував три доби на пористих поверхнях, як-от картон чи тканина, стільки ж на металевій поверхні, і близько 60 годин (менше, ніж три доби) на пластику і склі. Вірус 2019- nCoV досить близький до вірусу SARS, аби ми могли екстраполювати ці дані на нього", - пояснила Супрун.

На фруктах кілька діб можуть бути віріони, але в разі, якщо вони туди потрапили разом із фекаліями хворих людей чи тварин-носіїв. Та, запевнила колишня очільниця МОЗ, в будь-якому разі, це середовище не підходить для тривалого виживання вірусу під час транспортування фруктів.

Від короновірусу, як наголосила Супрун, не допоможуть

▪ БАДи

▪ Імуномодулятори

▪ Захисні маски. Маски необхідно одягати пацієнтам з метою меншого поширення інфекцій в закритих приміщеннях, або тим, хто здійснює оперативні втручання. Вони не призначені для захисту від потрапляння збудників в дихальні шляхи, тобто маска не захищає від хвороб тих, хто власне її одягає.

▪ Гомеопатія

▪ Цибуля

▪ Оксолінова мазь. ЇЇ противірусний ефект недоведений, крім того, її застосування може навіть підвищити шанси захворіти.

▪ Зараз швидко поширюються повідомлення про вакцини, які начебто запобігають новому коронавірусу, і навіть пропозиції їх придбати. Не вірте цим маніпуляціям, адже поки такої вакцини не існує.

Як повідомляв УНІАН, про спалах пневмонії невстановленого походження у місті Ухань влада Китаю заявила наприкінці грудня 2019 року. Збудником захворювання став новий тип коронавірусу - 2019 nCoV. Вірус передається від людини до людини. Його інкубаційний період триває від 2 до 12 діб.

Коронавірус поширився на низку країн. Його діагностували в Австралії, Канаді, Франції, Гонконгу, Макао, Малайзії, Японії, Сінгапурі, Південній Кореї, Тайвані, Таїланді, США та В'єтнамі, Камбоджі й ОАЕ.

Станом на 29 січня кількість жертв небезпечного коронавірусу в Китаї зросла до 132 осіб. У цілому вірусом 2019 nCoV вже інфіковані 6 049 осіб.