малярия комар / Фото: liveinternet.ru

Про це УНІАН повідомили у Головному управлінні Держсанепідслужби у Києві.

Відео дня

"В Києві з початку 2015 року зареєстровано 8 випадків малярії, в 3-х випадках захворювання закінчилось смертю хворих. В столиці від малярії померли пілот, військовослужбовець, приватний підприємець у віці 36, 37, 47 років. Тобто, малярія забрала життя чоловіків працездатного віку, які за родом діяльності відвідували тропічні країни", - сказано у повідомленні.

У зв'язку з чим зазначається, що в Україні реєструються лише «завізні випадки малярії».

За даними Держсанепідслужби, за 11 місяців 2015 року в Україні зареєстровано 44 завізні випадки захворювання на малярію. Зараження на малярію відбулось під час відвідування країн Африки, Азії, Південної Америки, які є природними вогнищами хвороби.

"Одними з причин, що призвели до смерті від малярії, стали відсутність настороги до хвороби серед осіб, які відвідували тропічні країни, нехтування правилами особистого захисту, відмова від проведення особистої хіміопрофілактики під час перебування у природному вогнищі та після повернення, пізнє звернення за медичною допомогою", - йдеться у повідомленні.

В Києві інструктажі з профілактики малярії серед осіб, які планують відвідати тропічні країни, необхідні щеплення за епідемічними показаннями з видачею Сертифікату міжнародного зразку проводяться в кабінетах щеплень Олександрівської клінічної лікарні (вул. Шовковична, 39/1, тел. (044) 287-37-91), ТОВ «Борис» (тел. (044) 238-00-00), клініка «Медиком» (тел. (044) 503-77-77), Товариство «Центр сімейної медицини УЛДЦ» (тел. (044) 492-34-83).

У Держсанепідслужбі нагадують, що у разі здійснення ділових закордонних поїздок, службових відряджень, туристичних подорожей до тропічних країн необхідно пам’ятати про смертельну небезпеку від малярії, проводити хіміопрофілактику захворювання та заходи особистого захисту від укусів комарів.

Читайте такожУ Таїланді - спалах лихоманки Денге: українцям краще утриматися від поїздок

"З метою особистого захисту від малярії, у разі виїзду до тропічних країн, слід приймати протималярійні препарати за схемою: за один тиждень до виїзду, протягом всього терміну перебування на небезпечній території та 4 тижні після повернення (один раз на тиждень)", - сказано у повідомленні.

Водночас зазначається, що вибір протималярійного препарату залежить від країни виїзду, ризику зараження малярією, виду малярійного збудника, що переважає в конкретній зоні, стійкості збудника до препаратів. Призначення будь-якого препарату потребує попередньої консультації лікаря. За умови регулярного прийому препаратів можна значно знизити ризик захворювання тяжкими формами малярії, попередити ускладнення хвороби.

***За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) у 2015 році місцева передача малярії відбувається у 97 країнах світу. За останніми даними ВООЗ, у світі у поточному році зареєстровано 214 мільйонів випадків захворювання на малярію та 438 000 випадків смерті від неї.

Більшість випадків зараження та смерті від малярії відбувається в Африці, на південь від Сахари, в Азії, Латинській Америці, на Близькому Сході та в окремих країнах Європи. Захворіти на малярію ризикує приблизно половина населення світу.

Малярія - це гостре інфекційне захворювання, яке характеризується періодичними підвищеннями температури тіла, збільшенням печінки, селезінки, анемією, та може привести до летального кінця. Малярія широко розповсюджена в країнах з жарким кліматом та передається від хворої до здорової людини через укуси малярійних комарів.