062.com

Як розповідає психолог Інна Кирієнко, в цей період зростає потреба у сні та їжі, надто тягне на солоденьке і калорійне.

Читайте такожДепресія і тривожний розлад можуть провокувати розвиток онкозахворювань - вчені

За її словами, ще однією ознакою депресії є коливання настрою протягом дня, найгірше люди почуваються увечері.

Відео дня

"Більше інших страждають від депресії люди емоційні, вразливі. Американські вчені розрахували формулу, за якою можна дізнатися, наскільки людина піддається сезонним розладів. У цю формулу, крім психологічних рис особистості, включені такі параметри, як спадкова схильність до депресій, кількість світлих годин взимку в країні проживання, а також негативний психологічний ефект від того, що людина йде з дому і повертається з роботи, коли на вулиці темно. Важливими дослідники вважали і такі показники, як рівень освітленості в офісі і психологічний мікроклімат на роботі і вдома", - зазначає Кирієнко.

Вона підкреслила, що головна причина зимових страждань – короткий світловий день.

"У мешканців півдня прояви депресії виникають набагато рідше, ніж у жителів північних країн. Вся справа в тому, що в темний час доби у нас в мозку утворюється більше гормону мелатоніну, який гальмує вироблення гормонів гіпофіза, які регулюють багато найважливіші функції організму. Тому кращий засіб від розладів, викликаних нетривалим світловим днем, це - сонячне світло", - говорить медик.

Читайте такожМорози небезпечні для людей із серцево-судинними захворюваннями - лікарі

Психолог радить в денні години якомога частіше бувати на свіжому повітрі, а ще краще – використовувати цей час для занять фізкультурою. "Зима пропонує нам стільки прекрасних можливостей, щоб вести активний спосіб життя. Вихідні, проведені на ковзанці, у лісі або на крижаній гірці, не лише згуртують всю сім'ю, але і зарядять позитивною енергією на цілий тиждень", - підкреслює психолог.