Новий мінімально інвазивний метод лікування пухлин печінки, так звана мікрохвильова абляція, введений для широкого використання в двох госпіталях Каліфорнійського університету – Медичному центрі коледжу в Сан-дієго і Центрі раку Moores.

Як повідомив хірург-трансплантолог д-р Marquis Hart, запропонована Covidien мікрохвильова абляція – важлива альтернатива операції, тим більше що в більшості випадків рак печінки не піддається частковому видаленню, і не всі пацієнти є кандидатами на трансплантацію.

Для виконання процедури хірург отримує доступ до пухлини через шкіру, через мініатюрний лапароскопічний порт або відкритий розріз. Пухлина локалізується за допомогою ультразвуку або комп`ютерної томографії (КТ), потім її проколюють тонкою антеною, яка випромінює мікрохвилі. Ця енергія примушує молекули води в пухлині обертатися, що приводить до тертя, яке викликає високу температуру. Температура вище 60 градусів за Цельсієм (140 градусів за Фаренгейтом) викликає клітинну смерть, зазвичай протягом 10 хвилин.

Відео дня

Мікрохвильова абляція – швидкий і точний метод видалення, зокрема множинних пухлин, він краще забезпечує деструкцію пухлини. До того ж пацієнт проводить менше часу під загальним наркозом. У перспективі таким чином планується виліковувати і інші види раку – наприклад, легені, нирки, кісткової тканини.

Експерти відзначають, що за останні 20 років кількість випадків раку печінки в Сполучених Штатах більш ніж подвоїлася. За даними Національного інституту раку, первинний рак печінки і жовчної протоки займає п`яте місце серед причин смерті від раку у чоловіків, дев`яте – у жінок. Понад 90% всіх випадків раку зустрічається у віці від 45 років. Рак печінки близько зв`язаний з вірусними інфекціями гепатиту.

Здоров`я  України