odessa-life.od.ua

Представники ветеринарних служб України, Польщі, Угорщини та Румунії спільно із представниками Європейської Комісії домовилися про продовження виконання програми боротьби зі сказом на території буферної зони України.

Як повідомили УНІАН у Держпродспоживслужбі, таке рішення прийнято за результатами спільної зустрічі  у Львові.

Читайте такожНа Луганщині зростають показники захворюваності на сказ

Відео дня

Під час зустрічі представники Держпродспоживслужби презентували звіт щодо виконання програми боротьби зі сказом на території буферної зони у 2016 році. 

«Співпраця з країнами ЄС у боротьбі зі сказом дає позитивні результати – зафіксована кількість випадків даної хвороби на території буферної зони стабільно зменшується та прогнозується збереження даної динаміки в майбутньому. Тому Україна вдячна ЄС за допомогу та зацікавлена у продовженні такого співробітництва», - наголосив перший заступник голови Держпродспоживслужби Андрій Жук.

Фахівці з Польщі та Угорщини представили свій звіт та презентацію щодо ситуації зі сказом, яка склалася на території їхніх країн, окремо приділяючи увагу ситуації на території, яка що межує з Україною.

Укладання та реалізація угод сприяє обмеженню поширення сказу на території України та захисту території вказаних країн, тим самим і території Європейського Союзу від його проникнення.

У 2016 році територію буферної зони було збільшено на 12 050 км2 з Республікою Польща, на 200 км2 – з Угорщиною. 

Згідно з угодами, витрати української сторони, пов’язані з закупівлею та розповсюдженням приманок з вакциною, компенсуються за рахунок коштів ЄС.

Представник Єврокомісії  наголосив на позитивному впливу виконання пероральної програми вакцинації диких м’ясоїдних тварин на території буферної зони в Україні. Європейська комісія підтримає співфінансування аналогічної програми з Румунією.

За 2017 рік було зафіксовано 3 випадки сказу на території ЄС. Євросоюз має намір викорінити це захворювання на своїй території до 2018 року.