Фахівець з університету Манчестера розробив спосіб створення штучних сухожиль, що повинне значно прискорити процес загоєння після травм. Разробниця технології Люсі Босворт відзначає, що розрив зв`язок є найбільш поширеною травмою у спортсменів.

Існують два способи лікування розірваних зв`язок. Перший -  дочекатися самостійного зрощення тканин. При цьому травмовану ділянку довгий час не можна турбувати. Другий (більш травматичний) передбачає пересадку зв`язок з іншої ділянки тіла. В результаті на тілі людини утворюється відразу дві рани, пояснила Люсі. 

Новий спосіб Босворт полягає в наступному: для створення штучних сухожиль вона особливим чином скрутила біорозкладане нановолокно, яке можна імплантувати в тіло людини. Тканина, що утворюється, по структурі схожа на природну і може бути пересаджена на місце розриву.

Відео дня

Незабаром почнуться перші клінічні випробування новинки, додають учені. Босворт припускає, що масове використання штучних сухожиль в лікарнях може початися приблизно через три роки.

membrana.ru