Фото: Штаб Рината Ахметова

В Україні 106 тисяч дітей перебувають в інтернатних закладах, повідомили УНІАН у МОЗ. З них тільки 6 тисяч дітей мають статус сироти, тобто 100 тисяч дітей знаходяться в інтернатах, маючи живих батьків, які не позбавлені батьківських прав і водночас не дбають про своїх дітей.

Читайте такожУряд затвердив порядок надання субвенції для забезпечення житлом дітей-сиріт

«Ми маємо подбати про соціальний захист таких родин, щоб вони могли виховувати своїх дітей в сім’ї. Зараз за одну дитину інтернатний заклад Міністерства охорони здоров'я отримує 26 тисяч гривень на місяць, заклад Міністерства соціальної політики - 16 тисяч гривень на місяць. Якби ці гроші йшли в сім’ю, що потрапила в складні життєві обставини, вони могли б виховувати своїх дітей самотужки», - сказала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Відео дня

Зараз для позбавлення статусу батьківства соціальній службі треба довести, що батьки не дбають про дітей понад півроку. Самі працівники будинків дитини зв’язуються з батьками і запрошують провідати дитину раз на 6 місяців, залишаючи дитину офіційно без статусу сироти, і її не можна передати в родину для усиновлення чи опіки. Тому важливо обмежити термін, після якого суд може лишати батьківських прав, вважають у МОЗ.

У відомстві також повідомили, що планується обмежити термін, коли діти, від яких відмовилися матері, можуть перебувати в пологовому, у стаціонарах лікарень до одного тижня. Тривале перебування дитини в медзакладах спричиняє затримку розвитку дитини, підвищує ризик захворіти та перевантажує лікарні. Сьогодні деякі немовлята перебувають у лікарнях по півроку.