Британські вчені говорять, що сучасні незбалансовані за живильними речовинами дієти призводять до зростання психічних захворювань.

"Ми добре знаємо, що якісний склад дієти впливає на фізичне здоров`я. Але ми тільки зараз починаємо розуміти, що мозок це такий же орган, а, отже, дієта може впливати на його функцію", – сказав доктор Ендрю Маккаллок.

За останні 50 років істотно помінявся баланс споживання мінеральних речовин, вітамінів і жирів. Індустріалізація сільського господарства, використання пестицидів, антибіотиків, гормонів, змінило склад жирової тканини тварин, що призвело до зміни змісту омега-3 і омега-6 жирних кислот. А саме ці кислоти відповідають за повноцінну роботу мозку.

Відео дня

У дослідженні говориться, що в середньому британці зараз їдять на 34% менше овочів і на 65% – риби, ніж 50 років тому. Хороша новина, що хороша дієта для тіла є хорошою дієтою і для мозку. Погана новина – без перебудови ведення сільського господарства скоро не буде здорових продуктів харчування доступних для широких верств населення.

Тому сучасні дієти можуть завдати непоправної шкоди не тільки вашій фігурі, але й викликати депресію, шизофренію, проблеми з пам`яттю і хворобу Альцгеймера.

У людини, що знаходиться в затяжній депресії, змінюється смакове сприйняття – їжа здається позбавленою смаку, ватяною, а найулюбленіші ласощі не радують. Зате чисто механічно хворий починає їсти більше. У стані депресії 30% людей повніють.

У психіатрії є поняття дієтична депресія. Жертвами її стають жінки, що виснажують себе жорсткими дієтами. Мозок недоотримує корисних речовин і шле сигнали тривоги, напруженості.

До речі, з кожним роком все більше людей відмовляються від вживання певних продуктів унаслідок їх нестерпності. І близько чверті громадян помиляється, вважаючи ці продукти шкідливими для себе.

Як показав проведене у рамках дослідження соціологічне опитування, майже 40% з 1500 респондентів вважають, що нестерпність якого-небудь вигляду пищи – це дуже модно і актуально, тому що такий діагноз ставлять престижні дієтологи голлівудським знаменитостям.

"Ви можете відмовитися від якого-небудь харчового продукту, – попереджає дієтолог Таня Хаффнер, – але ваш організм його так чи інакше потребує, тому через деякий час неминуче почнуться проблеми зі здоров`ям".

Також учені не забули нагадати, що дієти здатні призводити до ожиріння. Результати дослідження, опублікованого в журналі American Psychologist, показують, що тільки небагато чим вдається впродовж тривалого часу зберігати вагу, яку було досягнуто внаслідок суворих обмежень в їжі. У довгостроковій перспективі більшість тих, хтоо дотримував дієту повернули всі скинуті кілограми, а багато хто набрав додаткові.

utro.ua