Президент України Віктор Янукович доручив Кабінету міністрів забезпечити з урахуванням думки трудового колективу використання найоптимальнішої моделі управління Національною дитячою спеціалізованою лікарнею «Охматдит».

Про це повідомляє офіційний сайт глави держави.

У дорученні Президента йдеться, що Кабмін з метою збереження доступності та забезпечення якості високоспеціалізованої медичної допомоги дітям, яка надається в лікарні «Охматдит», повинен забезпечити використання найбільш оптимальної моделі управління медичним закладом. Під час вирішення цього питання думка трудового колективу лікарні «Охматдит» повинна бути врахована, йдеться у дорученні.

Відео дня

Уряд також повинен забезпечити розробку та затвердження Стратегії розвитку Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» на період до 2018 року, передбачивши пріоритетні напрями розвитку третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги.

У дорученні глави держави зазначається, що розробка стратегії розвитку медичного закладу повинна відбуватися за участю Національної академії медичних наук України, професійних асоціацій медичних працівників, а також опікунських рад, які діють при підрозділах лікарні «Охматдит».

Як повідомляв УНІАН, 10 грудня ц. р. гендиректор «Охматдиту» Юрій Гладуш заявив, що МОЗ звільнило його та сімох його заступників.

За словами Ю.Гладуша, це сталося 5 грудня, коли він перебував на лікарняному.

Як зазначив він, у наказі було сказано, що в. о. головного лікаря призначено одного з його заступників. Крім того, за новим статутом, який не був узгоджений з керівництвом лікарні, взагалі ліквідовано інститут генерального директора.

Також, наголосив Ю.Гладуш, новим статутом спрощується процедура розділення, злиття і ліквідації "Охматдиту".

11 грудня заступник міністра охорони здоров’я Олександр Толстанов заявив, що Ю.Гладуша звільнено на законних підставах. За його словами, «Охматдит» не є науково-дослідною установою, а лише лікувальною, тому в лікарні не може бути посади генерального директора. О.Толстанов підкреслив, що ці зміни потрібно було провести набагато раніше, але МОЗ затягнуло вирішення цього питання.

12 грудня член Опікунської ради "Охматдиту" Юрій Власенко не виключив, що готується підґрунтя, аби припинити діяльність лікарні.

За його словами, зміни до статуту лікарні можуть говорити про плани відомства реформувати "Охматдит".

"Основним документом національного закладу є статут. Необхідність внесення змін і тих норм, що МОЗ безпосередньо приймає рішення, вилучає або передає в оренду, є безпосереднім підтвердженням намірів провести якісь дії", - пояснює Ю.Власенко.

"МОЗ фактично виживає Гладуша і доповнює статут тими нормами, які дають можливість реорганізовувати. Ми не говоримо, що це має статись, ми лише припускаємо, що такі дії можуть бути і ми цим занепокоєні", - додав він.

За словами члена Опікунської ради, МОЗ і раніше міг відчужувати ділянку "Охматдиту". "Але тоді підпис Гладуша був обов’язковий, а зараз буде підпис в.о.міністра, або заступника міністра. Без підпису головного лікаря" - пояснив він.

Ю.Власенко також вказує на те, що згідно зі старим статутом, повноваження щодо реорганізації лікарні були передбачені указом Президента.

"Тепер повноваження у Президента забрані Міністерством (охорони здоров’я) на свою користь. Тому це все може говорити про те, що цілеспрямовано готується підґрунтя, або припинити діяльність НДСЛ "Охматдит", або рішення, якими можуть обмежити територію лікарні. Це може бути після того, як буде введений у дію новий корпус лікарні. Він передбачає фактично зосередження кількох корпусів, і певних відділень у даному корпусі, і частину земельних ділянок може бути передано не зрозуміло яким структурам" - пояснює Ю.Власенко.

Він також припустив, що призначення Володимира Поворознюка на посаду головного лікаря може призвести до того, що з часом установу очолить «потрібна МОЗ людина». Крім того, додав він, оскільки В.Поворознюк публічно заявляє, що не хоче бути керівником, за певний час він може написати заяву, що відмовляється від посади. «Коли все стихне, буде призначено когось не з колективу і вже не буде чим крити, бо Поворознюк сам не хоче бути головним лікарем", – сказав Ю.Власенко.

life.pravda.com.ua