Пацієнти без показань, "самостійно або за порадою сімейних лікарів", призначають собі антибіотики і гормони / ілюстрація REUTERS

Лікар відділення для хворих COVID-19 Київської міської клінічної лікарні №3 Аріана Мохаммад попередила про небезпеку самопризначення антибіотиків та гормонів при коронавірусному захворюванні.

В ексклюзивному інтерв'ю Радіо Свобода вона повідомила, що все частіше спостерігає ситуацію, коли пацієнти без показань, "самостійно або за порадою сімейних лікарів", призначають собі антибіотики та гормони.

"Наші пацієнти приймали вдома достатньо немаленькі дози гормонів, вони їх поступово починають збільшувати, хоча у них ще не наступив цитокіновий шторм, у них немає гіпоксемії, у них немає проявів дихальної недостатності. І вони приїжджають до стаціонару, вже будучи на певному проміжку часу прийому гормонів. І от тоді вони являються більш слабкими відповідачами на ту терапію, яку ми даємо їм у стаціонарі. Тому що вони пригнічують імунну відповідь", – пояснила вона. Лікарка додала, що у її практиці траплялися навіть летальні випадки.

Мохаммад застерігає, що антибіотики й гормони можна приймати лише після ряду досліджень та аналізів і лише за призначенням лікаря. 

Читайте також"Як на сповіді": лікар розповіла про лікування "антивакцинаторів" та власників фейкових довідок"Ці аналізи повинен інтерпретувати в першу чергу лікар, не пацієнт по референтних значеннях. І лише з ним вирішувати питання про подальше призначення ліків", - зауважила вона.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, чи можна робити щеплення від коронавірусу тим, у кого є протипоказання

Вас також можуть зацікавити новини