Локдаун може бути ефективним тільки за однієї умови, вважає Ольга Голубовська / УНІАН

Жорсткий карантин – локдаун для боротьби з поширенням коронавірусу COVID-19, зіграє свою роль тільки у тому разі, якщо все буде так жорстко, як в Китаї.

Якщо не дотримуватися жорстких заходів, очікуваного ефекту просто не може бути, розповіла лікар-інфекціоніст та професор Ольга Голубовська в ефір програми "В гостях у Дмитра Гордона".

На її думку, новий локдаун в Україні буде потрібен, якщо в країні дуже серйозно зросте кількість хворих.

Відео дня

"Якщо знову-таки буде дуже сильно великий вал такий, він (жорсткий карантин – Ред.) потрібен хоча б... на тиждень, хоча б збити", – сказала медик.

Співрозмовниця додала, що жорсткі заходи відіграють роль тільки в тому разі, якщо є така протидія, як в Китаї.

Читайте такожЛікар пояснив, як вберегти Україну від "коронавірусного цунамі""Все – там, в Китаї, нічого немає – менш як 20 осіб на 100 тисяч населення. Найнижчий показник. Але ви в Китай досі, мені розповідали, навіть якщо дипломатичний паспорт, три дні вас туди впускають й беруть мазки звідусіль. Три дні випускають тебе звідти... дуже все жорстко", – додала інфекціоніст.

Варто зазначити, що Ольга Голубовська – заслужений лікар України, вона керує кафедрою інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. О. Богомольця.

Нагадаємо, у березні 2020 року розпочалася пандемія коронавірусу. Спочатку спалах COVID-19 було зафіксовано у Китаї, а пізніше хвороба поширилася світом.

У низці країн світу, зокрема і в Україні, було запроваджено карантин. Міжнародне сполучення було обмежене. Пізніше карантинні заходи послаблювали, й сполучення між країнами пожвавилося.

В Україні було кілька хвиль захворюваності, під час серйозного зростання кількості хворих влада запроваджувала локдаун. 

Зараз в країні діє адаптивний карантин. Державу поділили на чотири зони – "зелену", "жовту", "помаранчеву" й "червону". Найсуворіші карантинні заходи запроваджують у "червоній" зоні, а найслабші діють у "зеленій".

Станом на 22 вересня вся Україна знаходиться в "зеленій" зоні, однак 23 числа українська територія стане "жовтою".