Чи можна поєднувати вакцини від грипу та COVID-19: відповідь експерта  / фото REUTERS

У Національній технічній групі експертів з питань імунізації наголошують, що не варто відмовлятися від щеплення проти грипу, якщо ви плануєте вакцинуватися від COVID-19, адже це можна зробити навіть одночасно.

Як наголосив глава експертів з питань імунізації Федір Лапій в інтерв'ю медичній експертці ЮНІСЕФ Катерині Булавіновій, якщо одночасно захворіти на грип та коронавірус – ризик смерті набагато вищий.

"27 вересня ми проголосували щеплення проти грипу проводити в один день з будь-яким інтервалом з вакцинами проти COVID-19. Це не означає, що це рішення буде легітимним. Це наша рекомендація для МОЗ", - зазначив Лапій.

Втім, за його словами, щодо вакцинації проти інших інфекційних хвороб вирішили зберегти 14-денний інтервал між введенням двох різних вакцин.

Читайте такожУ МОЗ розказали, чи можна лікувати ГРВІ з допомогою антибіотиків

Раніше головний санітарний лікар Ігор Кузін зазначав, що щеплення проти грипу зробити варто, навіть якщо ви плануєте вакцинуватися від COVID-19 або якщо ви вже отримали першу дозу і очікуєте на другу. За словами Кузіна, поєднувати вакцини від коронавірусу та сезонних хвороб в період епідемсплеску гострих респіраторних інфекцій можна. Однак треба дотримуватись інтервалу у 14 днів.

Як писав УНІАН, пік захворюваності на грип в Україні очікується у жовтні-листопаді. За прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, у новому епідсезоні в Україні ймовірно циркулюватимуть 4 штами вірусу грипу: вірус, подібний A/Victoria/2570/2019(H1N1)pdm09; вірус, подібний A/Cambodia/e0826360/2020(H3N2); вірус, подібний В/Washington/02/2019(лінія B Victoria); вірус, подібний B/Phuket/3073/2013(лінія B/Yamagata).

Вакцинація в Україні: що варто знати