Українським психлікарням не вистачає коштів / фото УНІАН

В результаті реформи українські психіатричні лікарні недоотримують 50-80% фінансування.

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час онлайн-брифінгу повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов, відповідаючи на запитання журналістів.

"Психіатрична служба опинилася під найбільшою загрозою, як і протитуберкульозна служба, під час імплементації так званого другого етапу реформи. Недофінансування шалене. На мою думку, виходячи з тих цифр, які закладені, у тому числі на тарифи без урахування особливостей надання психіатричної допомоги, реформа поставила під загрозу знищення психіатричну службу. Найстрашніше - це те, що в нас у багатьох психіатричних лікарнях є близько 22 тис. хворих, які мають хронічні психічні захворювання, тобто люди, певна кількість з яких уже втратила соціальні зв'язки та повинна перебувати під наглядом медичних працівників...", - заявив міністр.

Відео дня

Читайте також"Система впоралася": медик пояснив, чи спрацювали в Україні карантинні обмеження

За словами Степанова, недофінансування багатьох спеціалізованих психлікарень сягає від 50% до 80% у порівнянні з минулим роком, що може призвести до закриття багатьох з них.

"Звісно, наша психіатрична служба потребує реформування, звісно, ми хочемо мати зовсім іншу як медицину, так і психіатричну службу, але це реформування повинно відбуватися за достатньо чіткими критеріями та за чіткими планом та розрахунками. Всього цього не було зроблено ні по психіатричних лікарнях, ні по багатьох протитуберкульозних диспансерах, ні по багатьох інфекційних лікарнях. Не було враховано й особливостей районних лікарень, особливостей тих районів, в яких вони знаходяться. Все це було зроблено наспіх...", - вважає міністр.

Читайте такожУ МОЗ розповіли, хто найчастіше хворіє та помирає від COVID-19

Він нагадав, що в результаті аналізу МОЗ другого етапу медичної реформи стало зрозуміло, що система реформування потребує серйозних коригувань, щоб запобігти закриттю спеціалізованих лікарень чи звільненню медичних працівників.

"Зараз ми вже закінчуємо розрахунки того, яким чином будемо фінансувати, в тому числі психіатричні лікарні, щоб вони не позакривалися, щоб наші медичні працівники не були звільнені, і щоб вони нарешті отримали чіткий план і механізм реформування психіатричної служби", - наголосив Степанов.

Як повідомляв УНІАН, у МОЗ запевняють, що днями усі регіони виплатять за березень 300% надбавки лікарям.