Лікар назвав популярні в Україні "фуфломіцини" / УНІАН

Медичні препарати без доведеної ефективності - так звані "фуфломіцини" - продовжують залишатися популярними серед українців. За 2020 рік на такі ліки громадяни витратили 14 мільярдів гривень.

Про це повідомив лікар Євген Скрипник на своїй сторінці у Facebook.

Серед таких ліків лідирують:

Відео дня
  • гомеопатичні препарати;
  •  харчові добавки.

Ціни на такі препарати в аптеках зовсім недемократичні.

"У 2020 році українці витратили майже 14 мільярдів гривень на ліки, не передбачені сучасними стандартами лікування. Це препарати без доведеної або сумнівної ефективності, серед яких гомеопатичні, рослинні лікарські засоби та харчові добавки", - повідомив спеціаліст.

Читайте такожЧверть грошей на ліки українці витрачають на фуфломіцини

Медик попереджає, що ці препарати відсутні в клінічних настановах, в стандартах надання медичної допомоги, недостатньо вивчені з точки зору безпеки.

Експерт наголошує, що не варто забувати, що більшість рослинних препаратів не мають доказової ефективності, не входять в стандарти надання медичної допомоги, оскільки не мають достатньої концентрації діючої речовини, стабільності вмісту або самої діючої речовини і їх комбінації не вивчені з точки зору безпеки та ефективності.

Список "фуфломіцинів" за даними лікаря Скрипника

На першому місці стоїть Канефрон Н, на другому Протефлазід, а на третьому Синупрет. Крім того, в списку лідерів Уролесан, Валеріана і навіть настоянка глоду. Зазначимо, що всі ці препарати відпускаються без рецепта.

Нагадаємо, як писав УНІАН раніше, загалом чверть грошей на ліки українці витрачають на фуфломіцини.

Вас також можуть зацікавити новини