Ілюстрація REUTERS

До лікарні Кропивницького госпіталізували п’ятьох людей з отруєнням після весілля у місцевому кафе.

Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

У трьох осіб попередньо діагностували харчову токсикоінфекцію і ще у двох – гастроентероколіт.

Відео дня

Фахівці Держпродспоживслужби вже розпочали епідеміологічне розслідування та позапланове інспектування закладу громадського харчування.

Читайте такожУ Вінниці жінка народила дитину під стінами пологового будинку: лікарню закрили через коронавірус (фото)

Під час обстеження в кафе виявлено порушення у сферах санітарного законодавства та безпечності харчових продуктів, а також недотримання протиепідемічних заходів.

Зокрема, цехи утримуються в незадовільному санітарному стані, подача страв здійснюється в багаторазовому посуді за відсутності умов для його миття при високих температурах у посудомийній машині, для миття посуду використовується побутовий засіб замість професійного миючого засобу для закладів громадського харчування тощо.

До того ж встановлено, що в закладі на святкуванні дозволяється споживання їжі, приготованої в домашніх умовах (торт), що могло стати причиною виникнення захворювання серед гостей кафе.

«Всього на святкуванні весілля перебувало близько 30 осіб, що є порушенням протиепідемічних вимог, адже на період карантину під час проведення бенкетів дозволяється участь не більше 10 осіб», – пояснюють в обласній службі.

Для проведення лабораторних досліджень під час розслідування спалаху фахівці відібрали 4 проби питної води на мікробіологічні показники та 4 проби на санітарно-хімічні показники, 3 проби готових страв, 3 проби харчових продуктів, 20 змивів на наявність патогенних та умовно-патогенних мікроорганізмів. Дослідження тривають.

За результатами інспектування кафе складено протокол про адміністративне правопорушення у сфері санітарного законодавства та протокол про порушення протиепідемічних заходів у період карантину, також готується припис та розглядається питання щодо тимчасового призупинення роботи закладу. Матеріали справи обіцяють передати до правоохоронних органів.

Як повідомляв УНІАН, у Вінницькому регіональному центрі серцево-судинної патології виявлено 15 інфікованих коронавірусом.