10 причин, чому варто бути обережними з протизаплідними таблетками / фото ua.depositphotos.com

Найголовніше - ви повинні розуміти, що з усіма медичними препаратами потрібно бути обережними. Що ж стосується оральних контрацептивів, то не слід забувати, що вони мають як показання, так і протипоказання.

Про це розповіла акушер-гінеколог Людмила Шупенюк, пише Elle.

Читайте такожПротизаплідні таблетки: негормональні и екстрені протизаплідні препарати

Відео дня

1. Ні в якому разі не можна призначати гормональні контрацептиви собі самостійно - після рекомендації кращої подруги або якщо ви побачили їх в рекламі. Запам'ятайте: тільки лікар може підібрати гормональні препарати, які підходять саме вам.

2. Прийом протизаплідних таблеток вимагає особливої організованості від дівчини. Якщо ви будете робити це нерегулярно (пропускати, пити не вчасно), то вас можуть очікувати «сюрпризи» - від порушення циклу до небажаної вагітності. Вкрай важливо досконально вивчити інструкцію і знати, що робити, якщо ви збилися з прописаного лікарем графіка.

3. Під час прийому протизаплідних таблеток варто виключити шкідливі звички. Зокрема, куріння впливає на згортання крові - так само, як і оральні контрацептиви. Крім того, у жінок, що палять набагато вище ризик виникнення можливих побічних ефектів під час прийому протизаплідних таблеток.

4. На тлі багатьох позитивних результатів від правильно підібраних препаратів є і негативні наслідки. Наприклад, такі пігулки підвищують ризик розвитку раку шийки матки, а також несприятливо впливають на молочну залозу. Статистика не лякає, але про неї потрібно пам'ятати.

5. Для кожного віку створені свої препарати. Тому доктор призначає гормональний контрацептив, враховуючи скарги, наявні захворювання і побоювання жінки.

6. Не бажано приймати протизаплідні тим пацієнткам, у яких в сімейному анамнезі були варикозні хвороби, інсульти, тромбози і всілякі захворювання вен.

"Навіть якщо жінка ніколи не мала перерахованих вище проблем, але вони були у найближчих родичів - гормональні контрацептиви можуть спровокувати подібні захворювання. В такому випадку є сенс відмовитися від прийому таблеток або ж посилити контроль за станом свого здоров'я", - зазначила гінеколог.

7. Ускладнення від гормональних контрацептивів можуть виникнути у жінок з надмірною вагою і дисметаболічних синдромів. Саме вони частіше за інших страждають від побічних ефектів протизаплідних препаратів.

8. Самостійно припиняти пити гормональні контрацептиви ні в якому разі не можна. Якщо у вас виникли якісь проблеми і ви хочете відмовитися від прийому таблеток, обов'язково зверніться до лікаря. Тому що з них потрібно правильно «йти».

"Дотепер багато пацієнток думають, що необхідно робити перерви між прийомами гормональних контрацептивів. Припустимо, якщо ви приймали протизаплідні таблетки протягом року, вам необхідний« відпочинок »від них на кілька місяців. На сьогодні доведено, що така схема завдає тільки шкоду. протягом року наш організм звикає до контрацептивів, а після паузи йому необхідно заново запускати процес адаптації ", - говорить лікар.

9. Гормональні препарати дійсно найнадійніший засіб, яке охороняє від небажаної вагітності. Але при цьому вона не захищає від захворювань, що передаються статевим шляхом. Тому, якщо ви не впевнені в партнері, необхідно використовувати бар'єрну контрацепцію.

10. Завжди звертайте увагу на зміни в тілі під час прийому гормональних препаратів. Якщо у вас виникли скарги, яких не було раніше, відвідайте лікаря.

"Скасовувати і різко припиняти пити таблетки не можна. Обов'язково порадьтеся з гінекологом, уточніть, чи пов'язано це з прийомом протизаплідних засобів і чи варто відмовитися від оральної контрацепції. Як лікар з багаторічним практичним досвідом я можу сказати, що з обережністю варто підходити не тільки до гормональних контрацептивів, але також і до методів переривання небажаної вагітності - як таблетованих, так і хірургічним, а ще до способу життя і продуктів харчування. Пам'ятайте: будь-який препарат і будь-який продукт може в одному випадку нести користь, а в іншому - шкода. І, будь ласка, консультуйтеся зі своїм гінекологом, а не з «доктором Гуглом»", - закликала гінеколог.

Протизаплідні таблетки: новини на тему