Лікування молочниці / фото ua.depositphotos.com

Вагінальний кандидоз або молочниця позиціонується в якості широко поширеного захворювання грибкової етіології. У нормі дріжджоподібні грибки, які провокують розвиток молочниці, присутні в організмі кожної людини. Однак симптоми захворювання, які, ймовірно, знайомі кожній жінці, проявляються тільки на тлі стрімкого росту колоній мікроорганізмів, віднесених до умовно-патогенної флори. Відбувається це під впливом певних негативних факторів. Які заходи профілактики ефективні для попередження молочниці і як правильно проводити лікування вагінального кандидозу – відповіді на ці та інші питання шукав УНІАН.

Причини молочниці

Основною причиною розвитку молочниці називають зниження резистентності організму. Своєю чергою, ослаблення імунітету, в тому числі, місцевого, може бути результатом впливу наступних факторів:

  • Альтернативні варіанти статевих контактів, у цьому випадку – анальний і оральний секс, практикований без використання бар'єрних контрацептивів.
  • Постійне використання гігієнічних прокладок.
  • Носіння надмірно тісного, а також виготовленого із синтетичних тканин білизни.
  • Тривалий прийом антибактеріальних препаратів широкого спектру дії. Застосування антибіотиків сприяє пригнічення природної флори і стрімкому зростанню колоній умовно-патогенних мікроорганізмів.
  • Тривале застосування засобів контрацепції, призначених для місцевого нанесення, у тому числі, свічок, кремів.
  • Низька якість їжі, вживання жирних, калорійних і багатих консервантами страв.
  • Ослаблення імунітету в результаті системного захворювання.
  • Настання вагітності. Протягом гестаційного періоду імунні сили організму матері істотно знижуються, що сприяє стрімкому зростанню колоній мікроорганізмів.

Читайте такожПричини розвитку молочниці та способи її лікування

Відео дня

Кандидозний вульвовагініт не належить до числа захворювань, що передаються статевим шляхом. Однак якщо у одного з партнерів була виявлена молочниця, пройти діагностичні процедури і згодом лікування рекомендується обом. Обумовлено це тим, що захворювання у чоловіків протікає на тлі слабко вираженої клінічної картини або за умови повної її відсутності.

Спровокувати зростання колони грибів можуть ідентичні чинники, наприклад, порушення режиму харчування. Тривале ж протягом молочниці на тлі відсутності адекватної терапії може стати причиною перетікання запальних процесів в хронічну форму або розвитку ускладнень аж до безпліддя.

Таблетки від молочниці / фото ua.depositphotos.com

Лікування молочниці

Для підбору оптимальної схеми терапії кандидозу потрібно звернутися до фахівця. Самостійне лікування молочниці в домашніх умовах може призвести до низки негативних наслідків, серед яких хронічний перебіг процесів, розвиток ускладнень. Загальна схема терапевтичної тактики включає декілька основних етапів, у числі яких:

Підтримання і зміцнення імунних сил, у тому числі, шляхом усунення сприяючих розвитку молочниці факторів. Наприклад, у ряді випадків потрібно припинити прийом антибактеріальних препаратів або оральних контрацептивів.

Відмова від згубних звичок, тобто, куріння, вживання алкоголю і шкідливої їжі.

Дотримання дієти, виключення страв і продуктів, багатих вуглеводами.

Медикаментозна терапія кандидозу включає використання засобів для зовнішнього застосування, наприклад, кремів і мазей від молочниці, а також препаратів для перорального прийому, пригнічення умовно-патогенної флори, усунення запальних процесів, підвищення імунного захисту організму.

Читайте такожЛікування молочниці має бути комплексним

У числі часто вживаних в рамках протигрибкової терапії називають такі препарати від молочниці:

  • Кетоконазол – по одному супозиторію три рази на добу протягом п'яти днів.
  • Бутоконазол – застосовувати для одноразового нанесення. Ціна на мазь від молочниці варіюється в залежності від регіону реалізації.
  • Ністатин – по 1 таблетці протягом десяти діб.
  • Сертаконазол – 1 супозиторій одноразово.
  • Клотримазол – по одній вагінальній таблетці від молочниці для жінок протягом п'яти діб. Препарат призначений для місцевого застосування.
  • Ітраконазол – по 1 супозиторію протягом п'яти днів.
  • Флуконазол – ефективні та недорогі таблетки від молочниці, використовувані для одноразового перорального прийому.
  • Існує також аналог препарату, вартість якого значно вище – Флюкостат. Для усунення кандидозу достатньо прийняти одну таблетку.

Попри використання ефективних таблеток від молочниці, в більшості випадків жінки відзначають рецидив захворювання. Обумовлено це рядом факторів, у числі яких зниження місцевого і загального імунітету, неправильне харчування, гестація. Щоб запобігти повторному розвитку захворювання, рекомендується вжити заходи, спрямовані на підвищення резистентності організму.