Існує ряд питань, які необхідно вирішити для розвитку трансплантології в Україні / фото Frances Roberts/Alamy

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов розповів про проблеми, які необхідно вирішити для розвитку трансплантології в Україні.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Степанов повідомив під час онлайн-брифінгу.

"Питання трансплантації є пріоритетом роботи МОЗ. У нас створений окремий підрозділ, який займається саме питаннями трансплантації. Ми вважаємо, що розвиток такої високотехнологічної медицини необхідний нашій країні", - зазначив він.

Відео дня

Читайте такожЗеленський хоче запустити програму з трансплантації за два роки

Водночас Степанов розповів, що існує ряд питань, які необхідно вирішити для розвитку трансплантології в Україні.

Перш за все, на думку міністра, в Україні недостатньо розвинений донорський етап трансплантації, що пов'язано з відсутністю усталеної практики діагностики смерті мозку. "Хочу наголосити, що діагностування смерті мозку повинно відбуватися в будь-якому випадку, незалежно від того, чи може бути ця людина донором чи ні", - наголосив він.

Також, за словами Степанова, існує проблема в площині розвитку трансплант-координації - треба створити центри й мережу трансплант-координаторів по всій країні. "Це люди, які безпосередньо займаються технічним забезпеченням питань трансплантації", - уточнив він.

Крім того, існує необхідність забезпечення лікарень необхідним обладнанням для проведення операцій з трансплантації.

"У нас є чіткий план, ми чітко розуміємо, куди ми рухаємось і терміни, в які ми можемо виконати всі ці перетворення в наших лікарнях", - підкреслив міністр.

Він додав, що на фінансування трансплантології в країні цього року передбачено 112 млн грн.