Дмитро Шимків

Українці зможуть отримувати більше ліків за доступними цінами, якщо українське законодавство дозволить фармацевтичним компаніям наростити виробництво генериків.

Про це у ході веб-конференції, організованої Європейською Бізнес-Асоціацією, заявив голова ради директорів Darnitsa Group Дмитро Шимків.

За його словами, за дев'ять місяців минулого року обсяг ринку лікарських засобів України склав близько 60 млрд грн. З них близько 30% - імпортні препарати в упаковках, і близько 70% - вітчизняні препарати в упаковках. При цьому 62% від загального обсягу роздрібної реалізації склали іноземні ліки, і тільки 38% - українські.

Відео дня

На думку Шимківа, українські фармкомпанії могли б наростити виробництво життєво необхідних препаратів – аналогів засобів від ВІЛ, туберкульозу або раку за більш доступними цінами, якщо б це дозволяло вітчизняне законодавство. Він нагадав, що у Верховній Раді прийнятий у першому читанні закон "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України (щодо реформи патентного законодавства)". У разі прийняття документа, українські фармкомпанії зможуть готуватися до запуску генериків до закінчення строку дії патентного захисту, а також отримають можливість експортувати в інші країни генерики, навіть якщо їх обіг ще не дозволено в нашій країні.

"Українські фармацевтичні компанії могли б наростити виробництво життєво необхідних лікарських препаратів за доступними цінами, якщо б вітчизняне законодавство дозволяло випускати їх аналоги або хоча б "обкатувати на майбутнє" технологію виробництва. Ми сподіваємося, що ця ситуація все ж зміниться і в результаті необхідні ліки стануть доступнішими для українців, і частка загального обсягу роздрібної реалізації вітчизняних препаратів зросте", - підкреслив Шимків.

Раніше повідомлялося, що, за даними соцопитування, проведеного компанією Corestone, 91% українців довіряють українським фармкомпаніям. На думку опитаних, вітчизняні та іноземні препарати однаково ефективні, якісні, мають мінімум побічних ефектів. Але, на відміну від іноземних препаратів, українські мають доступну ціну. А 72% українців знайшли вітчизняну заміну імпортних ліків.

Фармацевтична компанія "Дарниця" заснована в 1930 році. З 1998 року є лідером в Україні за обсягом виробництва ліків у натуральному вираженні. Стратегічні напрямки розвитку портфеля – кардіологія, неврологія і вирішення проблем болю. Бенефіціари компанії - сім'я Загорій.