Наразі більшість пацієнтів лікарні – це люди, яким більше 60 років \ / фото УНІАН

У Міській лікарні №1 від коронавірусу лікується 51 пацієнт. Серед усіх хворих немає жодного вакцинованого.

Про це повідомляє Управління охорони здоров'я Чернівецької міської ради. Зокрема, станом на 8 вересня у лікарні №1 розгорнуто 120 ліжок для хворих на коронавірус. Наразі завантажено 42,5% (51 хворий, 5 із них – у реанімації). У всіх COVID-19 підтверджено. Пацієнти перебувають на кисневій підтримці.

Наразі більшість пацієнтів лікарні – це люди, яким більше 60 років. Серед хворих молодшого віку – люди із супутніми захворюваннями та ті, хто мали безпосередній тісний контакт із хворим на COVID-19. Усі – не вакциновані.

Відео дня

"Ми спостерігаємо, що змінилася клініка коронавірусу. Інкубаційний період зменшився до 6-ти днів, швидко розвивається вірусна пневмонія. Покази до госпіталізації наступні: задишка, слабкість, гіпертермічний синдром", - розповів Валентин Пижик, заступник гендиректора з медичної частини міської клінічної лікарні №1.

Фахівець підкреслив, що не треба чекати, щоб ураження легень сягало 50 і більше відсотків. За його словами, зараз воно відбувається дифузно і швидко перетворюється у тотальну пневмонію.

Читайте такожЗа добу в Україні кількість нових хворих на коронавірус зросла майже на тисячу

"Хочу зазначити: ми намагаємося не відмовляти у госпіталізації навіть мешканцям з районів області, якщо у них підтверджений COVID-19 або підозра", - розповів Пижик, передає ІА АСС.

"Коронавірус – це інфекція, з якою ми воюємо другий рік поспіль. І на сьогодні її можна подолати тільки вакцинацією. Бачимо це безпосередньо із досвіду. У нас не було жодного пацієнта, який би отримав дві дози вакцини і потрапив до лікарні", - зазначив Пижик.

Вакцинація від коронавірусу в Україні

Більш як 4,5 млн українців вже повністю імунізовані проти COVID-19. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я. "161 тис. 169 людей вакциновано проти COVID-19 за минулу добу 8 вересня 2021 року. Одну дозу отримали 56 тис. 193 людини, повністю імунізовані - 104 тис. 976 людей", - сказано у повідомленні.

Від початку вакцинальної кампанії в Україні щеплено 5 млн 722 тис. 210 людей, з них повністю імунізовані та отримали дві дози вакцини – 4 млн 512 тис. осіб.

Коронавірус в Україні

В Україні перший підтверджений випадок коронавірусу був зафіксований 3 березня 2020 року, 20 березня стало відомо про одужання цього пацієнта. 

Вакцинація від коронавірусу в Україні почалася 24 лютого 2021 року - спочатку серед груп ризику, а з кінця травня отримати щеплення можуть усі бажаючі у центрах масової вакцинації у різних містах країни. Наразі в Україні доступні вакцини Comirnaty від Pfizer-BioNTech, AstraZeneca різних виробників та CoronaVac від Sinovac Biotech.

Влітку 2021 року пандемія коронавірусу в Україні пішла на спад, тож більшість карантинних обмежень були зняті. Втім, влада вже заговорила про те, що до осені Україну може накрити нова хвиля коронавірусу - цього разу очікується ще більш небезпечний штам Дельта.