Фото УНІАН

Сонячним ранком 24 червня головні повітряні ворота України - аеропорт «Бориспіль» - прийняв спеціальний рейс з Пекіна. Український військово-транспортний літак Іл-76 доставив в нашу країну вантаж гуманітарного призначення для протидії поширенню COVID-19 вартістю більше 1 мільйона доларів, переліт якого був оплачений Міжнародною вертикально інтегрованою гірничо-металургійною групою «Метінвест»

Журналісти УНІАН та інших видань країни отримали можливість своїми очима побачити, як проходило приземлення гігантського транспортного повітряного судна з наступним розвантаженням найбільшого за обсягами гуманітарного вантажу, наданого китайською стороною Україні з метою боротьби проти коронавірусної інфекції.

Посадка «Горбатого» супроводжувалася оглушливим ревом двигунів. Коли ж ця махина впритул наблизилася до журналістського пулу, пройшовши обстеження у всій своїй красі, стало дійсно страшно. Журналісти, яких заздалегідь поставили якомога далі від маршруту посадки, інтуїтивно збільшили дистанцію, а голову не покидала думка, що ось-ось один з цих величезних двигунів всіх засмокче, і нікому буде писати про подію. Однак незабаром, на превелике полегшенню присутніх, були заглушені двигуни.

Відео дня
Фото УНІАН

В ту ж хвилину до літака вирушили співробітники прикордонної служби, щоб оглянути доставлений вантаж, який, як нам пізніше розповіли, містить більше 1 мільйона захисних масок, медичні респіратори, захисні костюми, окуляри, екрани і рукавички, інфрачервоні термометри, тестові системи для виявлення COVID-19.

Фото УНІАН

До складу гумдопомоги також входять десять апаратів штучної вентиляції легенів, подарованих президентові України Володимиру Зеленському засновником Alibaba Group Джеком Ма.

Фото УНІАН

Огляд вантажу проходив під пильним наглядом чотирилапого ветерана прикордонних військ, якого журналісти прозвали «Бельгійцем», мабуть через його породу. Для Бельгійця було приготовлено місце з гарним оглядом і, що важливо, в тіні.

Фото УНІАН

Гуманітарний вантаж зустрічали заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін, заступник міністра охорони здоров'я України Ігор Іващенко, генеральний директор групи «Метінвест» Юрій Риженков і посол Китаю в Україні Фань Сяньжун, які протягом півгодини відповідали на всі питання журналістів.

Фото УНІАН

Заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін повідомив, що гуманітарну допомогу надали 39 китайських держорганів, корпорацій, урядів провінційного та місцевого рівнів, пекінська організація Червоного Хреста, приватні організації та особи.

Ця допомога буде спрямована українськими органам виконавчої влади, державним лікарням, вищим навчальним закладам.

«Це жест солідарності китайського народ з українським в протистоянні з епідемією COVID-19. Хочу висловити щиру подяку представникам уряду Китаю, всім структурам, які передали ці гуманітарні вантажі, Збройним силам України, а також компанії «Метінвест», яка сплатила літаки для доставки цього гуманітарного вантажу», - сказав Єнін.

Фото УНІАН

У свою чергу посол Китаю в Україні Фань Сяньжун нагадав, що коли Китай зіткнувся з пандемією, то Україна зробила неоціненну підтримку його країні, тепер же китайська сторона також простягає руку дружби».

«З початку виникнення нового коронавіруса Китай і Україна дуже тісно взаємодіяли. У перший час, коли в Китаї виник цей вірус, українська сторона, український народ надали нам велике розуміння і підтримку, передавали нам відповідні вантажі... Коли коронавірус наздогнав Україну і ситуація стала напруженою, китайський народ, звісно, простягнув руку дружби і допомоги», - сказав він.

Фото УНІАН

Генеральний директор «Метінвесту» Юрій Риженков, висловив вдячність уряду Китаю і Посольству України у Китаї за надану допомогу, а також уряду України у сприянні доставки вантажу.

Він зазначив, що «Метінвест» включився в боротьбу з коронавірусом з перших днів.

«Для нас важливо допомогти Міністерству охорони здоров'я, та й в цілому українським громадянам у протистоянні коронавірусу. Коли ми дізналися, що необхідна допомога в доставці вантажу, звичайно ж відразу прийняли рішення про те, що готові брати участь і профінансувати це», - повідомив Риженков.

Фото УНІАН

За його словами, компанія і її акціонери беруть активну участь у доставкці в Україну всіх необхідних засобів для боротьби з інфекцією. «Ми будемо продовжувати це робити, поки повністю не поборемо цю епідемію», - додав він.

Відповідаючи на питання журналістів про те, скільки компанія витратила на доставку цього вантажу, Риженков повідомив, що вартість перельоту літака склала близько 250 тисяч доларів.