10-річна Ірина Хіміч-єдина в Україні дівчинка, у якої діагностували прогерію / 112.ua

Українські медики успішно провели 10-річній Ірині Хіміч, яка хворіє на прогерію (синдром передчасного старіння, - ред.), складну операцію, тривалістю більше трьох годин.

10-річна Ірина Хіміч-єдина в Україні дівчинка, у якої діагностували рідкісне генетичне захворювання – прогерія або синдром Хадчінсона-Гілфорда. Через хворобу за рік такі пацієнти старіють на 8-10 років.

Зараз хворих з таким діагнозом лікує єдиний у світі медичний заклад-Науково-дослідний фонд Progeria Research Foundation, в Бостоні (США). У 2018 році цей медичний заклад був готовий прийняти Ірину на лікування, але у пацієнтки були надзвичайно нездорові зуби. В Україні дитину оперували медики зі стоматологічної клініки професора Заблоцького, пише 112.ua.

Відео дня
112.ua

Читайте такожНе діють: лікар-інфекціоніст закликав не призначати антибіотики всім інфікованим COVID-19 поспіль"Коли в 2018 році ми познайомилися з Іринкою Хіміч і її мамою, пацієнтка потребувала термінової комплексної і складної допомоги стоматологів. У неї розвинувся запальний процес, були сильні зубні болі через те, що молочні зуби не випадали. Ситуація ускладнювалася тим, що у неї зменшений череп в лицьовому відділі, тендітні щелепи, тонка і чутлива шкіра, а зуби ростуть в два ряди. Все це обтяжувало процес лікування і анестезії. Найменша помилка лікарів могла призвести до травми і навіть до перелому щелепи", - розповів лікар-стоматолог Ярослав Заблоцький.

Варто відзначити, що хвороба Ірини мало описана в медичній літературі, тому все що відбувалося в операційній медики фіксували на відео. Свій унікальний науковий досвід вони передали в Бостонський науково-дослідний інститут Progeria Research Foundation.

Під час операції, яка тривала три години, медики видалили пацієнтці 10 молочних зубів.

Через кілька днів після операції постійні зуби у Іри майже встали на своє природне місце. Крім того, вона вже добре розмовляє і харчується.

Відзначимо, що зараз через пандемію коронавірусу Ірина Химич залишилися без доступу до лікування закордоном.

Раніше стало відомо про подальшу долю підлітка під Києвом, який втратив обох батьків-медиків через коронавірус.