Пневмонія / onter.org

Пневмонія (запалення легенів) вважається серйозною хворобою, оскільки в багатьох випадках закінчується летально. Під час пневмонії підійматися температура, виявляється запальний процес в легенях, причиною якого стають різні інфекції: пневмококи, легіонелла, мікроорганізми та грибки.

Читайте такожВІЛ: що це таке, як передається, перші симптоми і як лікувати

Причини запалення легенів

Гостра пневмонія викликається різними інфекційними агентами. Приблизно у 90% випадків - це бактерії, решта 10% припадають на віруси, грибки, найпростіші та гельмінти (аскариди, токсоплазми, шистосоми).

До числа найбільш поширених збудників належать пневмокок, гемофільна паличка, мікоплазма пневмонія, золотистий стафілокок, віруси грипу та респіраторно-синцитіальної інфекції. Найчастіше пневмонія, викликана цими патогенами, розвивається після перенесеного переохолодження, або як ускладнення ГРВІ.

Запалення легенів / Фото: depositphotos

Чи заразне запалення легенів?

Пневмонія передається повітряно-крапельним або контактно-побутовим шляхом. У холодну пору року вірусні інфекції служать причиною приєднання бактеріальної інфекції і як результат – пневмонії. Вхідними воротами інфекції бувають і вірусні інфекції. Інфекція може потрапити в легені й через лимфоток, коли в організмі є якийсь спалах хронічної інфекції, наприклад, каріозні зуби.

Симптоми запалення легенів

Класична пневмонія, розвиток якої викликається пневмококком:

  • зростання температури тіла до критичних 39-40 градусів;
  • сильний кашель з виділенням харкотиння з легкого дорослого;
  • хворобливі відчуття в грудях у процесі кашлю і дихання;
  • хрипи, які можна почути при прослуховуванні легенів.

Атипова пневмонія, яка спровокована мікоплазмою або хламідією:

  • висока температура, яка підійматися до позначки 40 градусів;
  • сухий кашель, який незабаром перетворюється у вологий з відділенням великої кількості мокротиння;
  • болі в м'язах і тканинах;
  • постійне першіння в горлі;
  • загальне погане самопочуття.

Клінічна картина запалення легенів багато в чому залежить від обсягу ураження. Прояви пневмонії поділяють на легеневі й позалегеневі. До легеневих проявів відносять кашель, болі в грудній клітці, задишку. До позалегеневих – лихоманку, синдром інтоксикації, лабораторний синдром запалення.

Кашель є характерним симптомом запалення легенів. В першу-другу добу від початку захворювання пацієнта може турбувати лише легкий кашель, пізніше він стає більш інтенсивним, з'являється слизисто-гнійне мокротиння.

Читайте такожЦукровий діабет: симптоми, діагностика та методи лікування

Болі в грудній клітці найбільш характерні для часткової пневмонії, оскільки в цьому випадку в процес запалення втягується плевра. Зазвичай такий біль виникає раптово, посилюється на глибині вдиху. При великому ураженні може спостерігатися відставання ураженої половини грудної клітки в акті дихання.

Задишка при пневмонії найчастіше взаємопов'язана з об'ємом ураженої легеневої тканини. Так, при мелоосередковій пневмоніях відзначається наростання задишки, що супроводжується підвищенням частоти дихальних рухів до 30 за хвилину. Одночасно хворі можуть пред'являти скарги на відчуття закладеності в грудях.

Лихоманка при пневмонії може бути непостійним симптомом. Як правило на початку захворювання відзначається підйом температури тіла до 38-39 С, який на нетривалий час купірується жарознижувальними. Але при зниженні імунітету, при великому ураженні пневмонія може протікати без лихоманки.

Лікування запалення легенів / Фото: ua.depositphotos.com

Лікування запалення легенів

Основне лікування – антибактеріальна терапія. Антибіотики підбираються лікарем з урахуванням тяжкості захворювання. Одночасно призначаються вітаміни, посилене харчування. У перші дні показаний постільний режим, в період одужання – прогулянки на свіжому повітрі, вправи для вентиляції легенів. Для повного одужання рекомендується пройти санаторно-курортні програми реабілітації.

Існує і загальний принцип терапії при запальному процесі в легенях:

Антибактеріальні препарати. Повинні бути призначені в обов'язковому порядку. Якщо пневмонія протікає типово і без ускладнень, то антибіотики призначаються в таблетках/капсулах, у всіх інших випадках проводиться внутрішньовенне введення препаратів.

Симптоматична терапія. Використовуються такі препарати як муколітики, мукокинетики, жарознижувальні. Метою призначення цих препаратів є полегшення симптоматики, що поліпшує перебіг захворювання.

Фізіотерапія. Якщо у хворого присутнє одностороннє запалення легенів без кашлю і критичного підвищення температури, то в умовах стаціонару йому можуть бути призначені різноманітні фізіотерапевтичні процедури.

Додаткові методи, які містять лікування травами та дихальну гімнастику.

Зазвичай курс лікування триває від 10 днів до двох тижнів.