Аналіз майже 40 наукових праць не виявив зв’язку між кількістю макаронних виробів, які люди споживали, та їхньою схильністю до надмірної ваги/ Колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Любителі макаронів часто журяться, що не можуть насолоджуватися ними так багато, як хотіли б, оскільки вважається, що вони впливають на збільшення ваги. Але, згідно з новими дослідженнями, регулярне вживання пасти насправді не призводить до набору кілограмів. Фактично, вона може стати невід’ємною частиною здорового харчування та допоможе схуднути.

Як повідомляє The Sun, дієтологи Ліза Сандерс і Джоан Славін у дослідженні, опублікованому на платформі наукових публікацій MDPI, проаналізували 38 опублікованих праць, присвячених споживанню макаронних виробів і масі тіла як у дорослих, так і у дітей.

Вони вивчали лише дані щодо звичайної білої пасти, а не цільнозернової чи безглютенової пасти та яєчної чи рисової локшини, і не виявили зв’язку між кількістю макаронних виробів, які люди споживали, та їхньою схильністю до надмірної ваги.

Відео дня

Фактично, одне з досліджень, яке вони вивчали, навіть припустило, що "макаронні вироби можна включити в здорову дієту і це не сприятиме  збільшенню ваги і не перешкоджатиме схудненню", - пишуть дієтологи.

Вони зазначають, що макаронні вироби мають погану репутацію через те, що вони містять білі вуглеводи, які, як вважається, мають низький вміст поживних речовин і клітковини та високий глікемічний індекс. Такі продукти викликають сплеск рівня глюкози в крові, а згодом і почуття голоду.

Водночас дослідження Сандерс та Славін свідчать, що макаронні вироби мають нижчий глікемічний відгук, порівняно з аналогічними крохмалистими продуктами, такими як рис, картопля і хліб.

Велике значення має спосіб приготування та подачі пасти

Дієтологи зазначають, що відварювання макаронних виробів змінює структуру крохмалю, щоб полегшити його перетравлення.

За словами доктора Трейсі Робертсон, дослідника з відділу наук про харчування Університету Суррея, слід відварювати пасту до напівготовності - al dente. Це зберігає в макаронних виробах частину стійкого крохмалю, який травній системі важче розщепити на глюкозу, і тому менш імовірно, що він матиме вплив на рівень цукру в крові.

При цьому навіть у переварених макаронах крохмаль перетворюється на стійкий при охолодженні, знижуючи їх ГІ, тому такі макарони можна, наприклад, додавати в холодний салат. Подібний ефект має і розігрівання макаронів.

Водночас переварені та гарячі макарони є найгіршим варіантом для контролю рівня глюкози в крові. Також, якщо ви ретельно слідкуєте за вагою, дієтологи радять змінити соус до пасти, наприклад, замінити вершковий чи сирний соус на томатний чи овочевий.

Інші поради для здоров'я

Дієтолог пояснила, як невеликі зміни в харчуванні допоможуть знизити рівень холестерину і розповіла, на які продукти слід звернути увагу.

Також лікар назвав п'ять найкращих протизапальних продуктів для полегшення болю при артриті.

Вас також можуть зацікавити новини: