Епідемічний сезон буде складнішим за минулорічний, - експерти

В Україні почався осінній епідемічний сезон, зараз в країні циркулюють відразу два віруси, і фахівці прогнозують, що сезон буде складніше торішнього. Крім сезонних сплесків грипу та ГРВІ, знову заявив про себе COVID-19 – фіксуються все більш високі цифри захворюваності.

Медики підкреслюють, що в нинішньому епідсезоні найбільш вразливою категорією будуть люди старше 60 років, оскільки саме люди літнього віку, у яких з віком імунна система слабшає і обтяжується хронічними хворобами, найбільш уразливі для знову мутованого коронавірусу. Вакцинація ж може допомогти уникнути важких ускладнень.

"Базовий курс вакцинації – це два щеплення і один бустер", - нагадав головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін, додавши, що бустер робиться через п'ять місяців після другого щеплення.

Відео дня

Навіть якщо літня людина отримала три щеплення, вік та наявність хронічних захворювань диктує необхідність зробити четверте і п’яте бустерні щеплення. Їх можна отримати через п’ять місяців після попереднього. Саме такий алгоритм вакцинації дозволяє захистити себе від важкого перебігу хвороби і летальних випадків.

"Вакцини проти COVID-19 та грипу можуть вводитися за один візит до лікаря", - запевняє лікар-інфекціоніст Федір Лапій. Першу держава постачає безкоштовно, а другу можна купити в аптеках.

Імунологи підкреслюють, що одночасне щеплення проти обох вірусів безпечне і ефективне.

Підвищувати обізнаність населення з цих питань покликана інформаційна кампанія, яка розпочалася в межах проекту USAID "Розбудова стійкої системи громадського здоров’я". Проект розрахований на п’ять років і полягає у допомозі уряду України протидіяти загрозам громадському здоров’ю і  виконувати критично важливі функції у цій системі. Проект уже рік втілюється в Україні, сприяючи захисту здоров’я населення у кризовий період.