Як не захворіти на коронавірус / УНІАН

Пандемія COVID-19 уже позаду, проте люди продовжують хворіти на коронавірус по всьому світу. Україна не стала винятком, хоча нинішні масштаби хвороби стали набагато меншими. Чи буде нова хвиля коронавірусу, чи можна її попередити і чи потрібно носити маски знову - що говорять про це фахівці. 

Захворюваність на COVID-19 - ситуація у світі та в Україні 

Станом на 10.01.2024 року, згідно зі статистикою, у світі понад 700 млн осіб хворіють на коронавірус, приблизно 7 млн осіб померли. В Україні нині хворих на "корону" - понад 5,5 млн осіб (це 13% населення), понад 100 тис. осіб померли.

index.minfin.com.ua

За словами лікарів, вірус COVID-19 продовжує циркулювати та мутувати, тому слід бути готовим до нових його штамів. Уже зараз ідеться про розроблення нової вакцини від COVID-19, а також комбінованої вакцини від грипу та коронавірусу. Складність, кажуть медики, полягає в тому, що цей вірус не можна попередити: він непередбачуваний і може циркулювати як узимку, так і влітку. Але, за словами експертки в галузі громадської охорони здоров'я Джоді Гест, якщо люди захищають себе від COVID-19, то це допомагає запобігти появі нових варіантів інфекції - адже кожен новий випадок дає можливість для розвитку нового штаму. 

Відео дня

Як не захворіти на коронавірус і чи потрібно знову надягати маски - що радить ВООЗ і МОЗ

Оскільки кількість випадків захворювання на коронавірус і грип збільшилася у світі, голова Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Аданом Гебреїсус закликав і надалі носити захисні маски, дотримуватися соціальної дистанції, робити тестування та щеплення: "Продовжуйте користуватися масками, робіть провітрювання та дотримуйтесь дистанції", - закликав Аданом.

Міністерство охорони здоров'я України також дає рекомендації та нагадує, що медичні маски, дотримання дистанції та "локальний карантин" в окремих містах чи областях - це базові протиепідемічні норми та профілактика COVID-19. Вони, незважаючи на скасування загальнонаціонального карантину, діють в Україні на постійній основі, а такі заходи можуть застосовувати в областях чи окремих районах, містах, і навіть окремих установах, підприємствах, закладах освіти чи класах, де зафіксовано перевищення епідемічного порогу.

При цьому в кожній області різний рівень захворюваності для оголошення перевищення епідпорогу - його вираховують, виходячи з кількості населення та інтенсивності поширення респіраторно-вірусних інфекцій під час епідсезону.

Коли слід надягати маски від коронавірусу?

Одягати захисну маску рекомендується: 

  • якщо ви відчуваєте ознаки застуди, кашляєте або чхаєте і при цьому не можете залишитися вдома; 
  • якщо ви доглядаєте за хворим на ГРВІ, COVID-19 або грип; 
  • пацієнтам із симптомами застуди або з підозрою на інфекцію, що передається повітряно-крапельним шляхом;
  • здоровим людям, які перебувають у місцях великого скупчення людей, з метою додаткового захисту;
  • лікарям і медичним працівникам під час огляду пацієнтів, які мають респіраторні симптоми, та під час процедур і маніпуляцій, які потребують стерильності, щоб захистити пацієнта від можливих інфекцій.

За появи ознак захворювання фахівці МОЗ закликають не вдаватися до самолікування, а звертатися до сімейного лікаря, а під час хвороби - подбати про безпеку рідних і колег (залишатися вдома, використовувати індивідуальний посуд).

Вас також можуть зацікавити новини: