Фото УНІАН

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко створив при МОЗ робочу групу для розробки та впровадження додаткових механізмів відновлення та розвитку медичної галузі.

"З метою посилення ролі приватних закладів охорони здоров’я у відновленні та розвитку системи охорони здоров’я… утворити робочу групу з посилення ролі приватних закладів охорони здоров’я у відновленні та розвитку системи охорони здоров’я", - сказано у наказі очільника Міністерства охорони здоров’я від 10 липня, копія якого є у розпорядженні редакції.

Робоча група при МОЗ покликана стати діалоговою платформою для об’єднання зусиль з адаптації реформи системи охорони здоров’я до умов воєнного часу та повоєнного відновлення країни. З ініціативою більш тісного та регулярного діалогу між представниками держави, медичної галузі, міжнародних донорів та експертів нещодавно виступив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. "На порядку денному повоєнного відновлення - залучення приватних інвестицій, а не лише донорських чи бюджетних коштів. Ми зацікавлені в тому, щоб в українську систему охорони здоров’я прийшли приватні інвестиції. Державна та приватна медицина мають розвиватись разом", - заявив міністр.

Відео дня

Як відомо, внаслідок війни медична інфраструктура країни зазнала суттєвих втрат, тому на порядку денному взаємодія держави та приватних медичних закладів для надання медичних послуг українцям. Михайло Радуцький, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, анонсував зміни до закону про державно-приватне партнерство, які дозволять українцям користуватися послугами закладів приватного медичного сектору в межах програми медичних гарантій. Впровадження державно-приватного партнерства у сфері охорони здоров’я дозволить модернізувати її, залучити додаткові інвестиції на повоєнне відновлення галузі та підвищення якості медичних послуг.

Робоча група покликана об’єднати досвід представників міжнародних донорських організацій, бізнесу та держави в розвитку та відновленні медичної галузі. До складу групи згідно з текстом наказу, крім очільника МОЗ Віктора Ляшка і інших керівників Міністерства, увійдуть від міжнародних організацій Хабіхт Ярно, голова Представництва ВООЗ в Україні; Павло Брагінський і Наталія Коваленко - радники з політики в сфері охорони здоров’я проєкту USAID "Підтримка реформ охорони здоров’я"; від Верховної Ради України - Михайло Радуцький, очільник Комітету з питань здоров'я нації, й Анна Пуртова, голова підкомітету з питань державних інвестиційних проєктів парламентського комітету з питань бюджету.

Професійну медичну спільноту в робочій групі представлятимуть Наталія Гусак, голова Національної служби здоров'я України; Ірина Кондратова, керівник регіонального перинатального центру в складі КНП Харківської обласної ради "Обласна клінічна лікарня", й Олена Єщенко, голова "Асоціації приватних медичних закладів України", генеральний директор "Смарт Медікал Центр", а також керівники приватних медичних закладів: Волтер Шекман, гендиректор мережі "Добробут"; Олексій Бабич, гендиректор мережі медлабораторій "ДІЛА"; Тетяна Міхнова, гендиректор медичного центру Святої Параскеви; Тигран Арутюнян, гендиректор клініки "Дім медицини".

Робоча група при МОЗ для розробки та впровадження механізмів відновлення та розвитку галузі охорони здоров’я створена на виконання резолюції, яку ухвалили учасники круглого столу "Приватна медицина у реформі охорони здоров’я та післявоєнному відновленні України", організованого Асоціацією приватних медичних закладів України спільно з Американською торговельною палатою в Україні.