Держава працює над розробкою та впровадженням механізмів державно-приватного партнерства у сфері охорони здоров’я, що дозволить модернізувати її, залучити додаткові інвестиції в повоєнне відновлення галузі та підвищити якість медичних послуг.

Про це вчора під час круглого столу "Приватна медицина у реформі охорони здоров’я та післявоєнному відновленні України" заявили представники уряду та парламенту. Захід організувала Асоціація приватних медичних закладів України спільно з Американською торговельною палатою в Україні як діалогову платформу сектору приватних медичних закладів з державою.

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко запропонував постійно підтримувати професійний діалог на започаткованій платформі. Він підкреслив, що МОЗ відкрите до співпраці, а "державна та приватна медицина мають розвиватися разом, проводити перезавантаження системи, не втрачаючи часу". Міністр також назвав дієві інструменти, серед яких система співоплати та розвиток добровільного медичного страхування в комбінації з державними медичними гарантіями, які мають знизити фінансове навантаження на людей. "На порядку денному повоєнного відновлення питання приватних інвестицій, а не лише донорські кошти чи бюджетні", — заявив він.

Відео дня

Михайло Радуцький, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, розказав про підготовку змін до закону про державно-приватне партнерство, які стосуються сфери охорони здоров’я, та запропонував в одному із міст країни підготувати та реалізувати пілотний проєкт для апробації його нових моделей.

"Чи потрібна співоплата? Потрібна. Україна має створити рівні умови конкуренції для приватних медичних закладів, державних і комунальних", – сказав він.

Ольга Гаврилишин, менеджерка з питань стратегічного розвитку (охорона здоров’я) Американської торговельної палати в Україні, під час заходу заявила, що компанії – члени Палати продовжують працювати та готові брати активну участь у відбудові й економічному відновленні України, зокрема сфери охорони здоров’я.

"У межах Палати функціонує Комітет постачальників медичних послуг, і його основним пріоритетом є широке запровадження в Україні добровільного медичного страхування, що стимулюватиме людей жити, працювати й інвестувати в Україні. Задля реалізації цього ми продовжуємо співпрацю з нашими партнерами, зокрема з американською Міжнародною фінансовою корпорацією розвитку", — наголосила Ольга Гаврилишин.

Голова Асоціації приватних медичних закладів України Олена Єщенко заявила: "Ми також виступаємо за те, щоб кожний українець мав вибір — де отримувати медичну допомогу, наголошуємо на необхідності дотримання задекларованого в програмі медичних гарантій підходу "гроші прямують за пацієнтом". Нам імпонує заявлений державою пріоритет про фінансування медичної галузі. І зараз наше спільне стратегічне завдання — виробити практичні механізми взаємодії та залучення в реформування охорони здоров’я приватних медичних закладів".

За підсумками дискусії під час круглого столу його учасники вказали на необхідність ухвалення резолюції про перспективи участі сектору приватної медицини у відбудові економіки України з урахуванням досягнень і викликів чотирирічного досвіду проведення реформи системи охорони здоров’я. На їхню думку, медична реформа має передбачати впровадження додаткових механізмів та інструментів як відповідь на беспрецедентні виклики воєнного часу. Для цього було запропоновано створити спеціальну робочу групу при МОЗ.