Працівники відділу ветеринарної міліції в Херсонській області наприкінці минулого тижня виявили на ринку м`ясо свиней, заражене рожею.

 
Як повідомили кореспонденту УНІАН у Секторі зв`язків із громадськістю УМВС у Херсонській області, працівники ветміліції з`ясували, що причиною захворювання тварин стала повна антисанітарія в підсобному господарстві, розташованому в Каховському районі. Його власник жодного разу не проводив профілактично-лікувальні заходи, які б не допустили виникнення інфекційних хвороб у свиней.
 
Крім того, підсобне господарство не зареєстроване в офіційному порядку. При в`їзді на територію не було дезинфікуючого бар`єру. В приміщенні, де тримали близько 90 свиней, було дуже брудно, прибирали за тваринами рідко. Гній не вивозився з території господарства. Крім того, власник жодного разу не проводив лабораторні дослідження кормів і води, які вживали тварини.
 
Як пояснив власник, свиней він розводив не для продажу, а виключно для харчування робочих, які працюють у нього на полях. Зараз міліціонери перевіряють, чи не потрапило заражене хворобою м`ясо на ринки області.
 
За результатами перевірки стосовно керівника господарства складено адміністративний протокол за ст.170 КУпАП (порушення правил карантину тварин та інших ветеринарно-санітарних вимог). Чоловіку вручено розпорядження про усунення виявлених недоліків.
 
Рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації на підсобне господарство накладено карантин і розроблено план ліквідації інфекційної хвороби.
 
Довідка УНІАН. Рожа свиней – епізоотична інфекційна хвороба свиней, що характеризується ураженням крові та шкіри. Хвороба може передаватися людям, які вживають заражене м`ясо.