Фото: УНІАН

Харківська область отримала 97 нових спеціалізованих автомобілів екстреної (швидкої) медичної допомоги.

Як передає кореспондент УНІАН, в урочистій церемонії вручення автомобілів, яка пройшла на площі Свободи у Харкові, взяв участь голова обласної державної адміністрації Ігор Балута та заступник голови Харківської обласної ради Людмила Давидова.

«Збільшення кількості санітарного транспорту та його суттєве оновлення поліпшать оперативність, ефективність і якість роботи служби в інтересах усіх тих громадян, хто її потребує, незалежно від того, чи знаходиться пацієнт в обласному, районному центрі або в сільській місцевості. Оснащення нових спеціалізованих автомобілів дозволяє підготовленому персоналу виїзних бригад проводити інтенсивний курс терапії в ході транспортування - прямо в машині і без втрати дорогоцінного часу. Висловлюючи подяку працівникам Центру екстреної медичної допомоги за неухильне виконання державних соціальних стандартів доїзду до хворих, обласна державна адміністрація і надалі розцінює розвиток екстреної медичної допомоги в регіоні як один із пріоритетних напрямків державної соціальної політики», - сказав Балута.

Відео дня

Голова ОДА вручив директору КЗОЗ «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Віктору Забашті сертифікат на отримання 97 нових спеціалізованих автомобілів екстреної медичної допомоги. Після чого він ознайомився з устаткуванням та оснащенням нових автомобілів.

За відомостями медиків, до сьогодні з наявних 226 автомобілів 198 (або 88%) потребували заміни у зв’язку із повним вичерпанням свого технічного ресурсу. Із отриманих 97 автомобілів 7 належать до класу «А-2» на базі «ГАЗ – ГАЗЕЛЬ» та 90 автомобілів класу «А-2», «В» та «С» на базі «Пежо Боксер».

Реанімобілі (типу С) повноцінно укомплектовані сучасним медичним обладнанням: мобільним дихальним апаратом, електрокардіографом, монітором життєвих функцій, дефібрилятором, апаратом для підігріву крові, інфузоматом (шприцевим насосом), пульсоксиметром (приладом для вимірювання кисню в крові), глюкометром, а також виїзною каталкою, м’якими та жорсткими ношами, пневмоматрацем, великим набором пневмошин та інших іммобілізаційних пристроїв для фіксації при пошкодженнях хребта та кінцівок. Достатньо укомплектовані також автомобілі типів В та А-2.

Загальна вартість отриманих автомобілів складає 67 млн грн, які були профінансовані з держбюджету.