
Дослідники з Орхуського університету перевірили, чи пов'язаний вибір продуктів харчування з тривалістю життя.
Як пише видання Earth, скандинавські рекомендації щодо харчування прості: вони закликають менше їсти червоного м'яса і цукру. Замість цього вони роблять акцент на цільнозернових продуктах, бобових, рибі та нежирних молочних продуктах.
Ідея полягає не в суворому обмеженні, а в балансі. Дієта, корисна для організму, має бути корисною і для довкілля.
Як зазначило видання, саме ця філософія лягла в основу дослідження, проведеного доцентом Крістіною Дам і аспіранткою Анною Бак Мерх. Їхнє дослідження було спрямоване на вивчення питання, чи живуть довше люди, які дотримуються цих звичок. Відповідь, заснована на багаторічних даних - так.
"Наше дослідження показує, що серед шведських чоловіків і жінок середнього віку, які дотримуються рекомендацій, смертність на 23% нижча, ніж у тих, хто цього не робить, навіть з урахуванням таких факторів, як освіта, дохід і фізична активність", - сказала Дам.
Дослідження також виявило нижчу смертність від серцево-судинних захворювань серед тих, хто найкраще дотримується рекомендацій.
Цей висновок ґрунтується на багаторічному досвіді. Понад 76 тис. шведів взяли участь у двох великих дослідженнях. З 1997 року учасники повідомляли про те, що вони їдять і як живуть. Небагато досліджень охоплюють деталі способу життя за такі тривалі періоди.
Порівнявши ці дані, команда Орхуського університету змогла пов'язати якість харчування з показниками здоров'я. Вони виявили, що ті, хто точно дотримувався скандинавських рекомендацій, жили довше і рідше вмирали від серцево-судинних захворювань.
Це робить отримані результати особливо важливими. Вони припускають, що дієта сама по собі може впливати на показники здоров'я, виходячи за рамки соціального або економічного становища. Зв'язок між тим, що потрапляє на тарілку, і тривалістю життя людей стає складно ігнорувати.
Вчені зазначили також, що вибір продуктів харчування важливий для планети. Майже 30% викидів парникових газів припадає на виробництво і споживання продуктів харчування.
Розведення худоби, надмірне використання ресурсів і марнотратство продуктів харчування - все це посилює проблему. Скандинавські рекомендації безпосередньо вирішують цю проблему, просуваючи продукти харчування з меншим впливом на навколишнє середовище.
Інші новини про харчування
Нещодавно вчені з'ясували, що буде з мозком, якщо сидіти на середземноморській дієті.
Вони зазначили, що їжа, яку їсть людина, відіграє найважливішу роль у підтримці бадьорості духу з віком, а багаті поживними речовинами і прості в дотриманні режими харчування, такі як середземноморська дієта, полегшують це завдання.