Штучний інтелект навчився визначати остеоартрит / www.youtube.com

Штучний інтелект навчили діагностувати остеоартрит колінного суглоба. Тепер він може визначити хворобу на 8 років раніше, ніж її покаже рентген.

В рамках дослідження вчені проаналізували кров двох сотень жінок середнього віку у Великобританії, яких щороку перевіряли на остеоартрит, пише Live Science. Учасниці експерименту мали низький ризик його розвитку цієї хвороби, оскільки у них не було травм чи проведених операції на колінах.

За ними спостерігали протягом 10 років і за цей час у половини жінок захворювання було діагностовано.

Відео дня

Для аналізу крові, зразки якої брали за вісім або чотири роки до встановлення діагнозу, науковці використали штучний інтелект. Він допоміг визначити білки у крові, які вказують на остеоартрит.

Так виявили 6 білків, які сприяють запаленню та гемостазу на ранньому етапі реакції організму на пошкодження. За цією моделлю остеоартрит встановили з точністю 77%. Хоча цю хворобу діагностують з 50-відсотковою ймовірністю, враховуючи вік та вагу людини, та у 57% випадків – через болі в колінах.

Запалення є причиною пошкодження суглобів, яке спостерігається при остеоартриті. Це означає, що в організмі можуть бути "біомаркери", які вказують на те, що хвороба починається задовго до того, як рентгенівські знімки виявлять пошкодження в кінцівках.

Це серйозна альтернатива рентгену, який в даний час є єдиним методом діагностування цієї хвороби. Ліків від остеоартриту немає, але при ранньому виявленні застосовують профілактику, яка сповільнює прогресування хвороби та допомагає запобігти розвитку подальших ускладнень, таких як біль, інвалідність та необхідності заміни суглоба.

Що таке остеоартрит 

Остеоартрит є найпоширенішою формою артриту. Ця хвороба виникає, коли хрящі у суглобах рук, стегон і колін ламаються. В результаті кістка з часом деформується, що призводить до болю, скутості в рухах.

Вас також можуть зацікавити новини: