Вчені розробили унікальний тест на хворобу Паркінсона \ фото REUTERS

Британські вчені розробили новий тест для виявлення на ранніх стадіях хвороби Паркінсона, а допомогла їм у цьому уродженка Шотландії, яка може визначати цю хворобу за запахом людини.

Результати аналізу - звичайного мазка з шкіри - готові вже через три хвилини, стверджують розробники нового тесту з Манчестерського університету. Там сподіваються, що клінічні випробування нового методу діагностики займуть не більше двох років, після чого його можна буде запустити в широке застосування, повідомляє Бі-бі-сі.

Це може зробити справжню революцію у виявленні та лікуванні хвороби Паркінсона - важкого неврологічного захворювання, від якого по всьому світу страждають в цілому більше 10 млн чоловік.

Відео дня

До цих пір хімічних аналізів на прицільне визначення конкретно хвороби Паркінсона не існувало. Діагноз найчастіше ставився на підставі неврологічного огляду. При цьому пацієнти часто звертаються до лікарів вже на пізніх стадіях - наприклад, коли з'являється характерне тремтіння кінцівок.

Новий аналіз заснований на спостереженнях Джой Мілн - 72-річної мешканки міста Перт в Шотландії, яка до пенсії працювала медсестрою. Завдяки своєму незвично гострого нюху Джой помітила, що в якийсь момент у шкіри її чоловіка Леса відчутно змінився запах - а через 12 років у нього виявили хворобу Паркінсона.

"У нього з'явився такий собі пліснявий неприємний запах - особливо в районі потилиці і плечей, - згадує Джой. - І шкіра у нього абсолютно точно змінилася".

Вперше на дивний запах вона звернула увагу, коли Лесу було трохи за 30. Але про те, що це може бути якось пов'язано з хворобою Паркінсона, Джой задумалася тільки через роки - коли у Леса  діагностували хворобу і вони разом прийшли на зустріч з іншими пацієнтами, організовану благодійною організацією Parkinson's UK.

Джой відчула, що від інших пацієнтів йшов такий же запах.

Сам Лес помер у червні 2015 року, у віці 65 років. За фахом він сам був лікарем, тому попросив дружину розповісти про свої спостереження вченим-медикам з декількох університетів.

В якості експерименту вчені протестували нюх Джой - і були вражені: понюхавши 12 футболок, вона змогла безпомилково визначити, у кого хвороба Паркінсона діагностована, а у кого ні.

Після цього в Манчестерському університеті зібралася команда фахівців, яка разом з Джой розробила простий тест-аналіз - мазок зі шкіри, що виявляє хворобу Паркінсона.

За даними вчених, точність аналізу в лабораторних умовах наближається до 95%. По суті цей тест копіює унікальний нюх Джой - тобто виявляє молекули, що викликають ледь вловимий запах.

Вчені досліджували шкірний жир, зібраний ватною паличкою зі спини пацієнтів-в тих місцях, з яких він рідше вимивається під час душу.

Використовуючи метод мас-спектрометрії - зважування молекул, вони порівняли зразки 79 осіб, які страждають від хвороби Паркінсона, з контрольною групою, що складалася з 71 здорової людини.

Дослідники виявили в зразках більше 4 тис. унікальних сполук, причому 500 з них не відрізнялися між групами.

Очолювала дослідження професор Манчестерського університету Пердіта Барран. За її словами, якщо цей експрес-аналіз почнуть активно застосовувати терапевти і лікарі загальної практики, це може зробити переворот в діагностиці. На даний момент лабораторних аналізів конкретно на цю хворобу не існує.

Барран пояснила, що в даний момент аналіз протестований в дослідницькій лабораторії. Потім він потрапить в лікарняні лабораторії, а звідти - в більш широке застосування всередині системи охорони здоров'я, сподівається учена.

"Ми сподіваємось, що через два роки ми почнемо пропонувати цей тест пацієнтам у Манчестері та його окрузі" , - додала Барран.

У всьому світі хвороба Паркінсона за темпами зростання інвалідності та смертності на першому місці серед неврологічних розладів. На даний момент у всьому світі це прогресуюче дегенеративне захворювання головного мозку діагностовано у 10 млн людей.

У міру розвитку хвороби у пацієнта починаються труднощі з пересуванням і промовою, а також характерний тремор кінцівок.

Більш ранній діагноз означає, що лікування може бути ефективніше, а якість життя - вища, ніж у випадку з її чоловіком, вважає Джой Мілн. З нею згоден глава шотландського відділення організації Parkinson's UK Джеймс Джоплінг.

"Той факт, що можна буде отримати лікування і необхідну підтримку [раніше], і що дослідники можуть розробити нові препарати, це неймовірно важливо", - підкреслює Джоплінг.

За словами Джой, якби її сім'ї було відомо про діагноз Леса раніше, вони б більше часу проводили разом і більше подорожували.

"Це також допомогло б пояснити його перепади настрою та депресію", - додає вона.

У ніч перед смертю Лес попросив її не кидати дослідження запаху, які вони почали, тому що вони допоможуть іншим. Джой сподівається, що так і станеться.

Як повідомляв УНІАН, у березні 2019 року стало відомо про жінку, яка здатна визначати хворобу Паркінсона за запахом людини.

Вас також можуть зацікавити новини: